MAKALELER / ANTEP FISTIĞI MEYVE İÇKURDU | ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ
HASTALIKLAR VE BELİRTİLERİ
Megastigmus pistaciae erginleri 4.6 - 5.1 mm uzunlukta genellikle sarı renklidir. Baş sarı, petek gözler büyük ve kırmızıdır. Antenlerin uç kısmı iplik gibidir. Mezotoraks oldukça iyi gelişmiş olduğundan zararlı kambur gibi görünür. Yumurta borusu çok kuvvetlidir. Kanatlan şeffaf ve parlak üzerleri çizgiler halinde esmer noktalı ve kıllıdır.
Yumurtaları kirli beyaz renkli ve uzuncadır. Genç larvaların rengi donuk kirli beyazdır. Geliştikçe virgül biçimini alan larvaların baş ve abdomen uçları ince, ortası kalındır. Pupanın rengi mat beyazdır. Pupanın kamburumsu bir görünümü vardır.
Kışı antepfıstığı meyveleri içinde geçirerek mayıs ayı ortalarında pupa olur. Pupa dönemi 20-25 gün kadar sürer. Larva pupa olmadan önce çıkış deliğini hazırlar. Güney Doğru Anadolu Bölgesinde haziran ayının ilk haftasında başlayan ilk ergin çıkışları haziran ayı ortalarından sonra gittikçe artar. Bu şekilde 20-25 günlük bir sürede bütün populasyon, ergin duruma geçmiş ölür. Erginler çıkışlarının 3 , 4. günlerinde yumurta bırakmaya başlar. Yumurtalarını meyvelerin sap kısmına yakın ve meyve tanesinin kabuğu içine ovipozitörleri ile iyice gömerler. Her ergin bir taneye yalnız bir yumurta bırakır. Eurytoma da olduğu gibi bazı tanelerin embriyosu içinden 2 adet larvanın çıktığı da ol maktadır.
Bırakılan yumurtalardan 5-6 gün içinde çıkan larvalar meyve embriyosuna giderek beslenirler. Bu larvaların bir kısmı hızla gelişerek temmuz-ağustos aylarında ergin olarak çıkarlar. Ancak bu dönemde meyve kabukları sertleşmiş olduğundan, bırakılan yumurtalardan çıkan lavralar sertleşmiş meyve kabuğunu delerek meyve içine giremedikleri için zararlı olamamaktadır. Bu dönemde çıkan erginler populasyonun ortalama % 15'ini oluşturmakta olup, geri kalan diğer larvalar ağaç üzerinde, yere dökülen meyveler içinde kışı larva olarak geçirirler. Yılda bir döl verir.
DAVRANIŞ BİÇİMLERİ
Haziran ayı içinde çıkan erginler, daha iç kabuğu sertleşmemiş olan tanelerin sap kısmına yakın bir yerinden yumurtasını kuvvetli ovipozitörü ile etli kısma gömer. Bu ovipozitörün gömüldüğü kısımda siyah renkli bir halka görülür. Bu kısımdan daha sonra reçine çıkar. Bu meyveler ya kururlar ve kahve renkli bir durum alırlar, yada hasada kadar diğer meyvelerden farksız, ancak içsiz olarak gelişirler. Bu meyveler için boş olduğundan diğer meyvelere nazaran daha hafif olduğu için hasat zamanı kolaylıkla ayırt edilebilirler.
Meyve içi çekirdeği geliştikten sonra zarara uğrayan meyveler; karakteristik olarak ben düşmüş (olgunlaşmış) gibi kırmızılaşır, bir tarafı, genellikle uç kısmı siyahlaşır. Açıldığında içinden kurt çıkan bu tip zarar % 40'a kadar varabilir. Bir M.pistaciae larvası ancak bir meyveyi tahrip edebilir.
Ülkemizde Antepfıstığı yetiştirilen her yerde bulunmaktadır.
İLAÇLA MÜCADELE
İlaçlama kaplama şeklinde yapılmalı ve meyve salkımlarının iyice ıslanmamalarına dikkat edilmelidir.
İLAÇLAMA
Ağaç üzerinde kalmış veya toprağa dökülmüş 1 yıl öncesine ait meyvelerden
300 adedi mart- nisan aylarında kontrol edilir. Meyve içinde saptanan canlı larva oranı
% 10 ise bu bahçelerde ilaçlama gereklidir. İlaçlama yapılması gerekli olan bahçeler.de;
kışı ağaçlar üzerinde ve altında geçiren meyve artıkları, nisan - mayıs aylarında yeterince toplanıp bir tel kafes içinde kültüre alınarak ergin çıkışları izlenir. Yapılan günlük kontrollerde sürekli ergin çıkışlarının görülmesinden bir hafta sonra ilaçlamalara başlanır.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Azinphos Methyl 230 g/l | EC | 300 ml |
Dimethoate 400 g/l | EC | 140 ml |
Monocrotophos 400 g/l | EC | 150 ml |
Oxydemeton Methyl 265 g/l | EC | 150 ml |
Phosphamidon 200 g/l | EC | 75 ml |
Triazophos 420 g/l | EC | 150 ml |
KİMYASAL GÜBRELER ve ORGANİK GÜBRELER ÜRETİMİ
düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
veya
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopediler içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA