MAKALELER / ANTEP FISTIĞI YEŞİL PSİLLİDİ | ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ
HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ
Erginler 2,0-3.0 mm boyda, yeşil ile açık yeşil renklidir. Baş büyük, gözler kabarık ve kırmızı renkli, duyargaları K) parçalıdır. Kanatlar saydam olup kanat damarları iyi gelişmiştir. Yumurtalar ilk bırakıldıklarında uzunca bir şişe görünümündedir. İlk bırakıldıklarında renkleri mat beyazdır, birinci ay içinde kirli beyaza, daha sonra önce bal rengine en sonunda da koyu kırmızıya dönüşür. Yumurtalar yaprak ve Karagöz (Meyve gözü) koltuklarının en gizli yerlerine bırakılır. Nimfler, yumurtadan yeni çıktıklarında sarı renkli ve basık vücutludur. Daha sonraları nimt'in rengi önce gri renge daha sonra ise yeşil renge dönüşür.
Kışı yumurta olarak bir yıllık sürgünlerdeki sürgün ve meyve gözlerinin en iyi korunmuş yerlerinde geçirir. Mart ayı sonundan itibaren sürgün ve meyve gözlerinin kabarması sırasında yumurtalar açılır. Çıkan genç nimfler, kabaran tomurcuklar içine girerek yeni oluşan yaprak ve çiçekler arasında beslenirler. Nimfler 25-30 gün kadar süren bu beslenmeleri sırasında beş gömlek değiştirerek nisan ayı sonu ile mayıs ayı başlarından itibaren doğada erginler görülmeye başlar. Erginler çıkışlarından itibaren iki »ün sonra çiftleşir ve yumurta bırakmaya başlar. Güneydoğu Anadolu koşullarında ilk yumurta mayıs ayı başında görülür, haziran ayı ortalarına kadar devam eder ve bir dişi ortalama 190 adet yumurta bırakır. Bırakılan bu yumurtalar ertesi yılın mart ayı sonuna dek kışlar. Yılda 1 döl verirler.
DAVRANIŞLARI
M.viridis nimfleri Antepfıstığının yeni oluşan yaprak ve meyve salkımlarında beslenerek bitkinin özsuyunu emerler. Zarar gören yapraklar kıvrılır. Nimflerin yoğunluğuna göre bu kıvrılma bazen çok şiddetli olur ve ağacın bütün yaprakları ve sürgün uçları kıvrılır, deforme olur. Uzun süre bulaşık olan bahçelerde genellikle ağaçların büyümesinde bir durgunluk görülür. Böylece ağaçlarda meyve tutumu normale göre azalır Nimfler beslenme sırasında ayrıca tatlımsı bir madde bıraktıkları için bazı is mantarlarının çoğalmasına da neden olarak yaprakların normal özümleme yapmalarını önlerler.
Zararlı Güney ve G. Doğu Anadolu Bölgesinde yaygın olup genellikle sürgünü iyi ve genç ağaçlan tercih eder
İLAÇLA MÜCADELE
Kış ilaçlan ağaçlarda tomurcuklar patlamadan uygulanmalı ve ilaçlar tomurcuklar kabarmadan kesilmelidir. İlaçlamalar ağaçların dallan ve sürgünlerini yıkarcasına yapılmalıdır.
İLAÇLAMA
Antepfıstığı yeşil psillidi'nin nimfleri beslendikleri yaprakları kıvırıp deforme ettikleri ve bu kıvrılan yapraklar arasında beslendikleri için nimflerine karşı ilaçlı mücadele zor olmaktadır. Bunun için zararlının yumurta öldürücü insektisitler veya kış ilaçları ile yumurtalarına karşı ilaçlama yapılması gerekir.
Bir yıl önce mayıs - temmuz aylarında psillid zararı görülmüşse ve yapılan sürgün kontrollerinde da en az sürgün başına 5 yumurta sayılabiliyorsa kış ilaçları ile ilaçlama yapılır. İlaçlama, tomurcuklar patlamadan önce ve sıcaklık 13 - 15 °C iken yapılmalıdır
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Petrol yağı 650 g/l + DNOC 15 g/l | EC | 5 l (kış ilacı) |
Yazlık yağlar 850 g/l | EM | 1.5 l |
KİMYASAL GÜBRELER ve ORGANİK GÜBRELER ÜRETİMİ
düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
veya
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA