MAKALELER / ARMUT YAPRAK UYUZU NEDİR | MÜCADELE YÖNTEMLERİ | İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI


 

HASTALIKLAR VE BELİRTİLERİ


Armut yaprak uyuzu ergini baş tarafta 2 çift bacaklı parlak sarı renkli ve Ü.2 mm boyundadır. Çok küçük olduğundan doğada görüp tanımak kolay değildir. Ancak zarar şeklinden tanınabilir. Bulaşık yaprakların her iki yüzünde 1-2 mm çapında, şekilsiz, açık yeşil, kahverengi ve siyah kabartılar zararlının varlığını belirtir.
Kışı ergin döneminde çiçek ve sürgün gözlerinin pullan altında grup halinde geçirir. İlkbahar da gözlerin patlamasıyla birlikte yapraklara geçer ve epidermisi aşarak dokuya girer. Beslenmeye başlamasıyla tipik galler oluşur. Gal içerisinde döl verir ve yeni bireyler yaprak yüzüne dağılarak yeni galler oluşturmak üzere dokuya girerler. Yılda 2-3 döl verir. Sonbaharda erginler bulundukları gal den ayrılırlar ve kışlamak üzere tomurcuklara göç ederler.

 

DAVRANIŞLARI


Yaprak dokusu içerisinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki yüzünde kabaran gal oluşur. Önce açık yeşilimtırak olan gal gitgide kızarır, kahverengileşir ve dokunun ölmesiyle de siyahlaşır.
Galler bazen bütün yaprağı kaplayabilir. O takdirde yaprak özümleme görevini yeterince yapamaz ve düşer. Yoğun bulaşmalarda meyveler de saldırıya uğrayabilir. Meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür.
Karadeniz, İç Anadolu, Güney Anadolu Bölgelerinde yaygındır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE

Bilinen doğal düşmanları yoktur.

 

TARIMSAL İLAÇLA MÜCADELE

Gerek kış gerekse yazın hemen hemen sabit hedef olduğundan iyi bir kaplamaya özen gösterilmelidir.

 

İLAÇLAMA


Yaz aylarında armut ağaçlarının yaprakları kontrol edilerek yapraklarda yaprak uyuzu galleri aranır. Bazen lokal olarak yoğun zararı görülebilir. O takdirde bir kış veya geç kış mücadelesi zararı önler.
Zararlının yoğun olduğu bahçelerde en uygun ilaçlama ilkbaharda tomurcuklardan yapraklara sonbaharda tomurcuklara geçtiği dönemdir. Yoğun olmayan bahçelerde yazın yapraklardaki Galler de bir artış görüldüğünde özel ilaçlama yapılabilir.
Genel olarak diğer zararlı ve hastalıklara karşı uygulanan ilaçlamalarla kontrol edilebilir.

 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Carbaryl %50 WP 200 g
Endosulfan %32,9 WP 150 ml
Endosulfan 360 g/l - EC 150 ml
Kükürt %73 WP 500 g
Petrol yağı + DNOC 650g/l+15 g/l SIVI 5 l (95 l)

 

 

 

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere aitİMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopedi içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makina kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza imal edebilirsiniz.




 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA