MAKALELER / ASMA YAPRAK KIVRILMA VİRÜSLERİ | ZARARLARI | NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR | MÜCADELESİ


asmada yaprak  kıvrılma virüsü ile ilgili görsel sonucuÖZELLİKLERİ
 

Yaprak kıvrılma virüslerinin partikül uzunlukları 1400-2200 nm'dir. Bugüne kadar toplam 7 tip bu grup altında yer almaktadır. Floemde bulunan birçok klosterovirüsün ayrı ayrı ya da çeşitli kombinasyonlarda bulunuşu, yaprak kıvrılma hastalığı belirtilerinin ortaya çıkmasında yeterlidir.

Hastalığın yayılışı, bulaşık aşı kalemi ve virüsü latent olarak taşıyan Amerikan asma anaçlarının kullanımı ile olmaktadır. Ayrıca, unlubitlerden Pianococcus fıcus, yaprak kıvrılma hastalığının GLRaV-3'ün vektörüdür.


asmada yaprak  kıvrılma virüsü ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ
 

Bu hastalık bağlarda yelpaze yaprak virüs hastalığından sonra en fazla ekonomik öneme sahip virüs hastalığıdır. Bağlarda görülen en tehlikeli virüs hastalıklarından biri olup, dünyada bağ yetiştirilen bütün ülkelerde yaygın olarak bulunur.

Hastalığın en bariz belirtileri, büyüme mevsiminin sonuna doğru görülebilmek­tedir. İklim koşullarına bağlı olarak haziran veya temmuz başlarından itibaren kırmızı üzüm çeşitlerinin yaşlı yapraklarında kırmızımsı lekeler gelişir. Bu lekeler genişler ve birleşir, yaz sonunda veya sonbaharda kırmızımsı ve sarımsı renk, yaprak ayasının tamamını kapladığı halde, ana damarlar yeşil olarak kalır. Kırmızı ve beyaz üzüm çeşitlerinin her ikisinde de yaprak ayası kalınlaşır, kırılganlaşır ve aşağı doğru kıvrılır. Bu belirtiler mevsim sonunda sürgün ucuna doğru yayılır. Hastalık çoğu durumlarda, kırmızı üzüm çeşitlerinde haziran-temmuzdan sonbahara kadar arazideki belirtiler incelenerek tanılanabilir.

Sultani çekirdeksiz ve parmak gibi beyaz üzüm çeşitlerinde virüs, yapraklarda hafifçe sararma gösterir.

Hastalıklı asmalarda genel bodurluk ve gelişme durgunluğu hemen göze çarpar. Bulaşık asmalarda meyve salkımları çok kısadır. Üzümler geç ve düzensiz olgun­laşır. Sağlıklı asmaların meyveleri olgun renklerini aldığı halde, hastalıklı asmala­rın meyveleri yeşil ve beyazımsı kalır. Hastalık amerikan asma anaçlarında belirti oluşturmamasına rağmen gelişmeleri zayıflatır.

Bu hastalık, meyve verimini % 10-70 oranında azaltabildiği gibi, şeker oranını da düşürür.

Aşı tutumu ve sürgünlerin köklenme yeteneği azalır ve soğuk zararına duyarlılık artar.

Cardinal ve Emperor gibi çeşitler renk kaybından dolayı pazar değerini kaybeder. Şarabın kalitesinde azalma olur.

Ülkemizde bağ üretimi yapılan hemen her bölgede saptanmıştır. En yaygın tiplerinin GLRaV-1 ve 3 olduğu tespit edilmiş olup, Orta Anadolu Bölgesinde yaygınlığı %20'dir.


asmada yaprak  kıvrılma virüsü ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ
 

- Virüsten ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır.

- Hastalıklı anaç ve asmalar derhal sökülmelidir.

- Vektörü olan unlubitlere karşı mücadele, "Bağda Unlubit Zirai Mücadele Teknik Talimatı"na göre yapılmalıdır .

- Hastalığa karşı tolerant çeşitler kullanılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLAMA İLE MÜCADESİ

- Vektörü olan unlubitlere karşı mücadele, "Bağda Unlubit Zirai Mücadele Teknik Talimatı"na göre yapılmalıdır .

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Asma yaprak kıvrılma virüsü hastalığı nedir, asma yaprak kıvrılma virüsü nedenleri,  asma hastalıkları, asma bakımı,  asma bakım gübresi, gübreleri,  asma ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  asma besleme gübreleri, gübre üretimi,  asma gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, asma gübresi nasıl yapılır, asma için ilaç ile tedavi,  asma mantar hastalığı mantar hastalıkları, asma gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  asma ilaçlama,  asma ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, asma yaprak kıvrılma virüsü ile mücadeleasma gübreleme.


PROPER KİMYA