MAKALELER / AZOTLU GÜBRELER | ÜRETİMLERİ | FORMÜLLERİ
Bitki Gelişiminde Azot
Azot bitkilerin gelişiminde oldukça önemli olan bir bitki besin maddesidir. Azot bitkilerin kuru ağırlıklarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Azot bitkiler tarafından Nitrat ve Amonyum iyonları şeklinde alınırlar. Ayrıca baklagil bitkileri havada serbest olarak bulunan azottan ’da yararlanabilmektedir. Bitkide amino asitlerin ve proteinin oluşmasında önemli bir yere sahiptir.
Bitkilere yeteri kadar azotun sağlanması durumunda bitki koyu yeşil bir renk alır ve kuvvetli bir vejatatif (toprak üstü aksam) gelişme gösterir. Ortamda gerekenden daha fazla azotun olması durumunda bitkilerde gevşek ve kuvvetsiz bir gelişme oluşması teşvik edilmiş olacağından bitkilerin hastalıklara karşı dayanımında azalma meydana gelecektir. Aynı zamanda bitkilerin yatmasına neden olduğundan bu durum istenen bir olay değildir.
Bitkilerde sarı renk oluşumu ve gelişmede zayıflık oluşması durumlarda azot eksikliğinin olabileceği hatırlanmalıdır. Bu durum bitkilerde altta bulunan yaşlı yapraklarda sararma olarak ortaya çıkacaktır. Bu gibi durumlarda bitkinin gelişim gösteren üst yaprakları yeşil renklerini koruyabilir. Azot eksikliğinin artması ve aşırı düzeylere ulaşması durumunda yapraklar önce kahverengine döner ve daha sonrada canlılıklarını kaybederek ölürler.
Bitki besin maddelerinden azotun eksik olması durumunda elde edilecek olan ürün hem kalite hem de verim yönünden olumsuz olarak etkilenecektir. Bitkilerde azot hareketli halde olduğundan yeteri kadar azotun olmadığı durumlarda yaşlı yapraklarda protein halinde bulunan azot, çözünebilir hale geçer ve genç yapraklara doğru bir taşınma meydan gelir. Bitkilerde genç organlarda azot, yaşlı organlara göre daha fazladır. Bitkilerde olgunluk dönemine yaklaşıldıkça bitkinin azot kapsamlarında azalma, protein oranında da bir artma meydana gelir. Bitkilerin gelişmelerinin hemen hemen her döneminde azota ihtiyaç duyduklarından, toprakta gelişmenin her aşamasında azot bulunması sağlanmalıdır.
Toprakta bitkiler tarafından alınabilir halde bulunan azotun asıl kaynağı organik maddedir. Toprakta bulunan organik madde bakteri ve mantarlar için enerji kaynağını bünyesinde bulundurur.
Azotu kullanılırken çok dikkatli olmak gerekir. Azot gaz haline geçerek kaybolmaktadır. Yapılan araştırmalarda toprağa uygulanan azotlu gübrelerin % 15 e yakınının gaz haline geçerek uçtuğu tespit edilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta özellikle bol yağışlı olan veya sulama imkanımızın olduğu yerlerde azotlu gübreler bitkilerin gelişme dönemleri içerisinde uygun aralıklar ile birkaç kez de verilmelidir.
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopedi içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makine kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tek başınıza imal edebilirsiniz.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA
için bir kaynak arandığında
KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ
sizin için iyi bir kaynak olabilir.