MAKALELER / ÇAYLARDA TURUNÇGİL SİYAH YAPRAK BİTİ VE MÜCADELE YÖNTEMİ
ÖZELLİKLERİ
Vücut kahverengiden siyaha kadar değişmektedir. Renk ve vücut uzunluğu kanatlı ve kanatsız formlarda değişmekle beraber boy genellikle 1.5-2.0 mm kadardır. Karnin arka ucunda 2 adet tatlı madde çıkaran borucuk (Cornicul) bulunmaktadır. Antenler kıl gibi ince ve uzundur.
Zararlı koloniler halinde bulunmakta ve zarar yapmaktadır. Kışı genellikle yumurta halinde geçirirler. İlkbaharda açılan yumurtalardan çıkan kanatsız bireyler bitkilerin taze sürgün ve yapraklarında beslenmeye başlar. Parthenogenetik (döllemsiz) olarak çoğalan dişi bireyler yeni yeni koloniler meydana getirirler. Bir veya birkaç kanatsız dölden sonra kanatlı partenogenetik dişiler meydana gelmek ve bazen 2 form bir arada görülmektedir. Sonbaharda kanatlı erkek ve kanatsız dişi bireylerin çiftleşmeleri sonunda kışlayacak yumurtalar dişi tarafından bırakılmaktadır. Zararlı en iyi 20-23 °C' de gelişmekte olup yılda sıcaklığa bağlı olarak 10-15 döl verebilmektedir.
DAVRANIŞLARI
İlkbahardan sonbahara kadarki tüm dönemde bitkilerde bulunmakla beraber daha çok ilkbahar ve sonbahar başlarında yoğun olarak görülmektedirler. Özellikle yeni sürmekte olan sürgünlere hücum ederek bitki özsuyunu emmekte ve çayda meydana gelecek taze sürgün oluşmasını önlemektedir. Turunçgillerde ise sürgünlerin küçük kalmasına ve yaprakların kıvrılmasına neden olmaktadır. Ayrıca salgıladıkları tatlı madde nedeniyle bitki üzerinde fumajin oluşturmaktadır.
Tüm turunçgil ve çay yetiştirme alanlarında bulunmaktadır.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Bromophos 360 g/l | EC | 125 ml |
Dichlorvos 550 g/l | EC | 150 ml |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA