MAKALELER / ELMA MOZAİK VİRÜSÜ ZARARLARI | NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR | İLAÇLAMA YÖNTEMLERİ


 ÖZELLİKLERİelmalarda mozaik virüsü ile ilgili görsel sonucu

Elma mozaik virüsü (ApMV) 25 ve 29 nm çapında izometrik yapıda, yuvarlak tek sarmal RNA'lardan oluşan partiküllere sahiptir. Her bir partikülün nükleik asit oranı %16, protein oranı ise %84'dür. ApMV mekanik olarak ve aşı ile taşınır. Ancak tohum ve polen ile taşınmaz.

 

 BELİRTİLERİ

ApMV ile bulaşık elma yapraklarında, açık sarı, kenarları belirgin leke ve çizgiler ile beraber mozaik belirtisi, aynı zamanda bulaşık yapraklarda damar sanlığı da görülür. Hassas çeşitlerin bütün yapraklarında bu belirtiler oluşur. Tolerant veya dayanıklı çeşitlerde ise birkaç yaprakta küçük sarı lekeler görülür. İleriki dönemlerde bu lekeler koyu kahverengine döner. Hassas çeşitlerde olgun yapraklar dökülür.

Hastalığın belirtileri çeşit ve anacın hassasiyeti yanında, virüs ırklarının virülensliğine de bağlıdır. Virülent ırklar, M 15, M 9, MM 104 ve MM 105 elma anaçlarında çok şiddetli; MM 102, MM 7, M 1, M 4, MM 109 ve MM 106 elma anaçlarında şiddetli; MM 3 ve MM 2 elma anaçlarında nekrozsuz, M 16 elma anaçlarında ise lokal belirtiler oluşturur.

Virüse hassas elma çeşitlerinde %50'ye varan gelişme geriliği, gövde çapında %20'ye varan azalma ve %30'a varan verim düşüklüğü görülmektedir. Elma mozaik virüsünün oluşturduğu belirtiler süreklidir. Virüs, güllerde nekrotik halkalı lekeler, şerbetçi otunda ise beneklenmeler oluşturur.

Fındık yapraklarında ise klorotik halkalı leke, çizgi, bant ve meşe yaprağı formu şeklinde belirtiler oluşturur. Bazen bu belirtilere ilaveten yapraklarda genel bir sararma da görülebilir (Bkz.: Fındıkta Elma Mozaik Virüsü).

Ülkemizde konukçularının yetiştirildiği bölgelerde sınırlı olarak bulunmaktadır.

elmada mozaik virüsü ile ilgili görsel sonucu

 KÜLTÜREL MÜCADELE METODU

 - Virüsten ari sertifikalı fidan kullanılmalıdır.

- Fidanlıklar her vejetasyon döneminde kontrol edilerek, hastalık belirtileri gösterenler hemen sökülüp yok edilmelidir.

 





GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: 
Elmalarda mozaik virüsü hastalığı nedir, elmalarda mozaik virüsü  hastalığıelma hastalıkları, elma bakımı,  elma bakım gübresi, gübreleri,  elma ağaçlarının hastalığı, hastalıkları,  elma ağaçları için besleme gübreleri, gübre üretimi, elma ağaç gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, elma ağaç gübresi nasıl yapılır, elma ağaçlar için ilaç ile tedavi,  elma mantar hastalığı mantar hastalıkları, elma ağaç gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  elma ağaçlarında ilaçlama,  elma ağaçlarında ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, elma mozaik virüsü hastalığı ile ilaçlı mücadeleelma  gübreleme.


PROPER KİMYA