MAKALELER / ENGİNAR YAŞ ÇÜRÜKLÜK HASTALIĞI | MÜCADELE YÖNTEMLERİ | HASTALIK ÖNLEYİCİLER
ÖZELLİKLERİ
Erwinia carotovora subsp. carotovora 0.7 x 1.0-2.0 mikron boyutlarında 1-6 çevresel kamçılı, kapsülsüz ve gram-negatif bir fitopatojen bakteridir.
Besiyerinde kirli beyaz, metalik parlaklıkta yuvarlak koloniler oluşturur. Zamanla besiyerinin rengini değiştirir.Patojen için optimum gelişim sıcaklığı 27°C, maximum 35-37°C minimum ise 6°C'dir.
Hastalık etmeni toprakta saprofit olarak yaşayabildiği gibi, toprakta kalan hastalıklı bitki artıkları üzerinde de kışı geçirebilir. Bitkiye giriş çeşitli faktörlerin etkisiyle açılan yaralardan olur. Özellikle don ve dolu olaylarının görüldüğü aylarda hastalık şiddetli bir yayılma gösterir ve zarar oranı artar. Hastalık enginar pençeleri ile temiz alanlara bulaşmaktadır. Ayrıca salyangoz ve çeşitli sineklerde bulaşmaya neden olmaktadır.
BELİRTİLERİ
Hastalık tarlada enginarların baş bağlamaya başladığı dönemde yağmur, soğuk ve dolu gibi iklim olaylarından sonra göze çarpar. Başlangıçta enginar çiçek goncasındaki yaprak kısmının siyahlaşıp, çürümesi şeklinde kendini belli eder. Enfekteli goncaların gelişmesi sağlamlara oranla yavaşladığından küçük baş oluşumu söz konusudur. Nemli periyot süresince hastalık goncalardan gövdeye ve hatta yapraklara geçerek tüm bitkiyi hastalandırabilir.
E. carotovora subsp. carotovora esas zararını ekonomik önem taşıyan çiçek tomurcuğunda yaptığından büyük kayıplara neden olmaktadır.
KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ
Çok duyarlı olan Sakız çeşidi yerine daha dayanıklı olan Bayrampaşa çeşidinin üretimi yapılmalı ve enginarların erken uyandırılmasından kaçınılmalıdır. Bulaşık tarlalarda üretimden vazgeçilmelidir.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
ETİKETLER: Enginar yaş çürüklüğü hastalığı nedir, enginar yaş çürüklüğü hastalığı nedenleri, yaprak lekesi ile mücadele, enginar hastalıkları, enginar bakımı, enginar bakım gübresi, gübreleri, enginar hastalığı, hastalıkları, enginar besleme gübreleri, gübre üretimi, enginar gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, enginar gübresi nasıl yapılır, enginar yaş çürüklüğü hastalığı ilaç ile tedavi, enginarda mantar hastalığı mantar hastalıkları, enginar gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları, enginar ilaçlama, fasulye ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, enginar yaş çürüklüğü hastalığı ile kültürel mücadele, enginar yaş çürüklüğü hastalığı ile ilaç ile mücadele, enginar yaş çürüklüğü hastalığı için ilaç.
PROPER KİMYA