MAKALELER / FINDIK KOZALAK AKARLARI NEDİR | HASTALIK ÖNLEYİCİ İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI


 

fındık kozalak akarları ile ilgili görsel sonucu HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Çok küçük, ortalama 0.09 mm uzunluğunda, ince uzun silindir veya havuç şeklinde, mat beyaz renkli bir akardır. Hysterosoma'da küçük çıkıntıların teşkil ettiği 60 halka bulunur, 2 çift bacaklıdır. Yumurta şeffaf beyaz ve yuvarlaktır. Nymph'ler anaya benzer.

Hayat döneminin kozalak içinde geçmesi, döllerin birbirine karışması ve kozalak için bütün biyolojik dönemlerin karışık olarak bulunması sonucu Fındık kozalak akarının biyolojisi bütün ayrıntılarıyla incelenmemiştir.

Marttan nisan ayı başlarına kadar kozalaklar tepelerinden patlar ve nymph'ler göç ederek yeni uyanmış 3-3.5 cm boyundaki sürgünlere geçerler, yaprak ve yaprak koltuklarında beslenerek dolaşırlar. Sürgünlerde ilk iki yaprakçık hariç 3. yaprak tomurcuk grubundan ayrıldığı zaman bu yaprak koltuğunda beliren göze 2-5 adedi bir arada girerler. Yapraklar arttıkça gözlere giriş da artar, takı haziran ayında eski galler tamamen kuruyup buradaki akarların çoğalması kesilene dek devam eder. Haziran içerisinde nymph'ler ergin olur ve yumurtlamaya başlar, yumurtalardan tekrar nymph'ler meydana gelir ve bu şekilde yaz aylarında ayda l döl, kış aylarında daha uzun zamanda meydana gelen döllerde kozalakların içi yumurta, nymph ve erginlerle dolar. Zararlı yoğunluğunun artmasıyla gözler irileşir ve 0.5-3 cm çapında galler oluşur. Ekim ayında bazı kozalaklar açılmaya başlar. Bunlardan bir kısım akar çıkıp sağlam gözlere girerse de fazla değildir. Kışı kozalakların içinde geçirirler.

 

 fındık kozalak akarları ile ilgili görsel sonucuHAREKETLERİ

Fındıkların meyve ve sürgün gözlerine girerek onları şişirir, gal şekline sokar. Kozalak en çok sürgün uçlarında görülür. Uçtan itibaren dördüncü göze kadar da kozalak teşekkül edebilir. Deforme olan gözler fonksiyonlarını yerine getiremediğinden uç kurumaları ve meyvelerde azalma görülür. Genel olarak her üç sürgünden biri meyve sürgünüdür ve her meyve gözünde (Çotanak) ortalama 3 meyve bulunur. Bu durumda her kozalağın l meyveye zarar verdiği kabul edilirse zararlının önemi daha iyi anlaşılır. Ayrıca az da olsa erkek organlar (pus) da hücuma uğrayabilir.

Tüm fındık bahçelerinde yaygın olup genç fındıklıklarda yoğunluk göstermektedir

 

 TARIMSAL İLAÇ KULLANILARAK YAPILAN MÜCADELE

Kükürt, en yüksek günlük sıcaklık 15 °C dolayında olunca, iyi bir kaplama sağlayacak şekilde atılmalıdır. Çiseli ve mevsim için anormal derecede sıcak olan günlerde ilaçlama yapılmamalıdır. Böyle durumlarda bazı hassas çeşitlerde yanıklıklar görülebilir.

Mücadelede atomizör kullanılacaksa, alet dekara 50 l su atacak şekilde ayarlanmalıdır. Sulu ilaçlar için tam bir kaplama gereklidir. İlaçlamalar 10 günde bitirilmelidir.

Endosülfan kullanılan bahçelerde l ay süreyle hayvan otlatılmamalıdır. Doğal denge üzerinde olumsuz etkisi olan bu ilacın 10 dekardan büyük olmayan münferit bahçeler için öğütlenmesi gereklidir.

Kükürtle ilaçlama yapıldığında şiddetli sıcak ve yağış sonrası ilaçlamalarda meydana gelen bazı kimyasal reaksiyonlar sonucu yapraklarda şiddetli yarıklar meydana gelmektedir. Bu yüzden ilaçlamalarda bu hususa dikkat edilmelidir.

 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Endosulfan 360 g/l+%32,9 EC/WP 150 ml/g (300 ml/da)
Methidathion 426 g/l EC 150 ml/da
Omethoate 565 g/l SL 150 ml/da

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA