MAKALELER / FINDIK VİRGÜL KABUKLU BİTİ | FINDIKTA ZARARLILARLA MÜCADELE


 

 HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Ergin dişinin kabuğu virgül yada midye biçiminde, koyu kahve renkli 2.5-3.0 mm. uzunluktadır. Portakal sarısı larva kabuklarının bulunduğu ön kısım dar, arka kısım ise daha geniştir. Erkek pupa kabuğu daha küçük, dar ve uzuncadır. Yumurtalar oval ve beyaz renklidirler. Yumurtanın açılmasıyla çıkan hareketli larva açık sarı renklidir.

Kışı yumurta döneminde ergin dişinin kabuğu altında geçirir. Yumurtalar mayıs haslarında açılırlar. Çıkan larvalar dal ve yapraklara dağılırlar. Dal üzerindekiler 1-2 gün içerisinde yerleşerek hortumlarını bitki dokusuna sokup beslenmeye başlarlar. Kısa bir süre içerisinde anten, bacak ve gömleklerini atarak bir kabuk oluştururlar. İki larva dönemi geçirdikten sonra temmuz'da ergin dişiler görülmeye başlar. Bunlar kanatlı ergin erkeklerle çiftleşerek yumurtlarlar. Yumurtalar üstten dişi kabuğu, alttan beyaz ve saydam bir zarla korunurlar. Dişi yumurtlaması ilerledikçe kabuğun uç kısmına doğru çekilir ve yumurtlamanın sonunda ölür. Bir dişi ortalama 66 yumurta bırakır. Bu zararlı Karadeniz Bölgesinde yılda bir döl verir.

 

 DAVRANIŞLARI

Zararlı yapraklarda larva, gövde ve dallarda ise hem larva ve hem de ergin olarak bulunur. Bunlar bitki özsuyunu emerek beslendiklerinden bitkinin zayıflamasına ve yoğun bulaşmalar dalda kurumalara neden olurlar.

Daha çok yüksek fındık bahçelerinde önemli yoğunluk gösteren bu zararlıya Giresun Merkez, Bulancak, Keşap, Espiye ve Dereli ile Ordu Merkez, Perşembe, Fatsa, Ulubey, Aybastı, Kumru ve Gölköy ilçelerinde rastlanmaktadır.

 

 KİMYASAL İLAÇLAR MÜCADELE YÖNTEMİ


İlaçlamadan bir ay sonra 5.2.1. bölümünde anlatıldığı gibi örnekleme ve sayım yapılır. Her dal örneğinde ortalama canlı birey sayısı 5'in altında olmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI

Bulaşık olduğu bilinen bahçede önce genel bir inceleme yapılarak zararlının dağılışı ve yoğunluğu üzerine gözlemde bulunulmalıdır. Eğer bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise bunlardan rasgele 10 ocak ve her bir ocaktan yine bulaşık birer dal belirlenir. Her dalın en yoğun kısmından 10 cm'lik bir örnek alınarak bunlar üzerinde canlı yumurta bulunduran kabuklu bit sayısı saptanır. Sonuçta her bir dal örneğinde ortalama 5 canlı yumurta bulunduran birey varsa o bahçede ilaçlamaya karar verilir. İlaçlama bulaş-maninin dağılışına göre ya bahçenin tümünde, yada belirli kısmında uygulanabilir.

Zararlının kışlayan yumurtalarına karşı şubat - mart aylarında ve tomurcuklar patlamadan önce başarılı bir kış Mücadelesi uygulanabilir. Öte yandan yumurtadan çıkan larvalara karşı mayıs ayında ve çıkışın % 70 - 80'i bulduğu dönemde yapılabilecek yaz ilaçlaması zorunluluk olmadıkça öğütlenmemelidir.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Azinphos Methyl 230 g/l EC 200 ml
Madeni yağ 650 g/l+DNOC 15 g/l EC 5 l
Methidathion 426 g/l+ %40 EC/WP 75 ml/g

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA