MAKALELER / KALSİYUM NİTRAT GÜBRESİ | GÜBRE ÜRETİMİ | GÜBRE FORMÜLLERİ


 
kalsiyum nitrat gübresi nedir ile ilgili görsel sonucuKALSİYUM NİTRAT NEDİR?
 
Beyaz renkli tanecik yapısında, iki besinli, suda çok kolay çözünen ve bitki tarafından hemen alınabilir bir gübredir. Nitrat biçiminde %15.5 Azot ve suda tamamen çözünen %26.5 Kalsiyum’u bir arada bulunduran eşsiz bir bileşimdir. Nitrat Azotlu ve suda tamamen çözünür. Kalsiyum bileşimi başka gübrelerde bulunmayan birçok kazanım sağlar.
 
 
 
KALSİYUM NİTRAT
 
Sera tipi, yüksek ölçüde saf ve kaplanmamış tanecik halinde suda tamamı çözülebilir türdür. Sera tipi, sera ve açıkta yetiştirilen bitkilerde damlama ve yağmurlama sulama sistemleri ile birlikte (fertigasyon ile) ve yapraktan uygulamalarda kullanılır. Tarla tipi, elle serpmeye ve gübre ekipmanlarıyla kullanıma uygun olarak üretilen sera tipine nazaran biraz daha yavaş eriyen kaplamalı bir türdür. Açıkta yetiştiricilikte dikim sonrası üst gübreleme için çok uygundur.
 
KALSİYUM NİTRAT'I NE İÇİN KULLANIRIZ?
 
Kalsiyum Nitrat bitkiler için mutlak gerekli iki ana besin elementi olan, Nitrat Azotu ve Kalsiyum içerir. Kalsiyum Nitrat üst gübrelemede, her tür toprak ve iklim koşullarında tüm bitkiler için en iyi seçimdir. Bitkiler tarafından Kalsiyum ve Nitrat’ın birlikte alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmaz.
Birbirini olumlu etkileyen bu iki besin elementi toprakta tuzluluk yaratmaz. Bitkinin kökleri tarafından besin alımı sırasında Nitrat biçiminde Azot, suda eriyebilir biçimde Kalsiyum alımını kolaylaştırır, dolayısıyla bitkinin Kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.
 
 
NİTRAT FORMUNDA AZOT İÇERMESİ
 
Nitrat biçiminde Azot bitkiler tarafından tercih edilen Azot şeklidir. Kalsiyum’un yanında diğer besin maddelerinin de bitki tarafından alınmasına da yardım eder. Özellikle killi topraklarda Amonyum Azot’u toprak tarafından tutulabilir, böylece bitki gelişmesi için geçici olarak alınamaz hale gelebilir. Buna karşılık Nitrat Azot’u toprakta bağlanmaz. Bitki kök bölgesinde bitki ihtiyaç duyduğunda kolaylıkla alınabilir halde serbest olarak kalır, böylece Azot ihtiyacının hızla karşılanmasına olanak sağlar.
 
 
       
BİTKİ BESLEMEDE KALSİYUM'UN ÖNEMİ
 
Kalsiyum, bitkiler tarafından çok tüketilen bir makro besin elementidir. Bitki hücre duvarının yapıtaşıdır. Toprakta genellikle bitkilerin yararlanamayacağı bileşikler halinde bulunur. Bitki bünyesinde hareket yeteneği (taşınması) çok zayıftır. Bu nedenlerden ötürü diğer gübreler yanında Kalsiyum’lu gübrelemeye de ihtiyaç vardır. Bitkiler Kalsiyum olmadan büyüyemezler. Kalsiyum, bitkiler tarafından Azot ve Potasyumdan sonra en çok tüketilen bir besin elementidir.
 
 
KALSİYUM NİTRAT'IN TOPRAĞA OLAN YARARLARI
 
Kalsiyum Nitrat bitki besini olması yanında toprağı da ıslah edici özelliği vardır. Toprakta kil mineralleri tarafından tutulan diğer besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlar. Az Kalsiyum veya çok Sodyum içeren ve sulanan topraklarda kil parçacıkları sıkışabilirler. Bunun sonucu olarak su ve oksijen hareketi yavaşlar ve bitki gelişimini olumsuz etkiler. Suda eriyebilen Kalsiyum, topraktaki kil parçacıklarının ayrışmasına, toprağın daha gözenekli bir hale gelmesine yardımcı olur.
 
 
 
KALSİYUM NİTRAT'IN DİĞER GETİRİLERİ ŞÖYLE ÖZETLENEBİLİR:
 
-Verim ve kaliteyi arttırır.
-Hastalık ve zararlılara dayanıklılık kazandırır.
-Nakliyede dayanıklılık sağlar.
-Meyvelerin depolama ömrünü uzatır.
-Hızlı alınabilir Kalsiyum ve Nitrat’a sahiptir.
-Katkı dolgu maddesi yoktur.
-Buharlaşmaz, yıkanmaz, yakmaz.
-Alkalilik yaratmaz.
-Tuzluluk etkisi yoktur.
 
Toprakta Kalsiyum Karbonat’ın (Kirecin) bulunması bitkinin Kalsiyumca yeterli beslenmesini sağlamayabilir. Kalsiyum Karbonat’ın suda çözünürlüğü düşüktür.
 
Kalsiyum Nitrat, özellikle Damlama ve Yağmurlama sulama sistemleri ile uygulandığında tek başına verilmeli, Kükürtlü ve Fosforlu gübreler ile birlikte kullanılmamalıdır. Zirai ilaç ile karıştırılmamalıdır.
 
Kalsiyum Nitrat, depolama esnasında nemden uzak tutulmalı, torbanın ağzı açık bırakılmamalıdır.
 
 

Her türlü KİMYASAL veya ORGANİK GÜBRE İMALATI 

için bir kaynak arandığında 

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ 

sizin için iyi bir kaynak olabilir.



 

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce organik ve kimyasal gübrelere ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM YÖNTEMLERİ mevcuttur. Bu ansiklopedi içerisindeki kimyasal ve organik gübreleri, hiçbir teknik makine kullanmadan ve hiçbir teknik destek almadan tek başınıza imal edebilirsiniz.


 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA