MAKALELER / LAHANA SİNEKLERİ | İNSEKTİSİTLER | MÜCADELESİ
ÖZELLİKLERİ
Ergini 5 - 6 mm boyda ve genel renk görünümü gri olan bir sinektir. Antenleri siyahımsıdır. Göğsü gri renkli olup, üzerinde uzunlamasına üç kahverengi çizgi bulunur. Dişide karın açık renklidir; üzerinde uzunlamasına ve daha koyu renkte bant mevcuttur.
Beyaz renkli olan yumurtası 1 mm boyda ve uzunca oval bir biçimdedir. Larvası beyaz renklidir, gelişmesini tamamladığında boyu 7 - 8 mm' ye ulaşır. Baş tarafı sivri, arkası ise kesik bir yapıdadır.
Toprakta pupa döneminde kışlar. İlkbaharda, iklim koşullarına bağlı olarak, mart - mayıs aylarında erginler çıkar. Yalnız güneşli havalarda uçabilen ağır uçuşlu bu sineklerin dişileri çıkışlarından 8-15 gün sonra yumurtlamaya başlar. Yumurtalar tek veya 2 - 3'lük gruplar halinde genç bitkilerin kök boğazı civarındaki toprak çatlaklarına bırakılır. 5-10 gün sonra larvalar çıkar ve kök boğazının epidermisi altına girerler, galeri açarak gelişmelerini sürdürürler. Gelişmesini tamamlayan larva toprağa geçerek pupa olur. Temmuz ve ağustos aylarında ikinci bir döl meydana gelir; ancak önemsizdir. Bundan sonra, iklim koşulları uygun olduğu takdirde, pupaları kışlayacak olan üçüncü bir döl meydana gelebilir. Bu dölün larvaları kültür bitkilerine zararlı olmaz, haçlıgiller familyasından olan yabancı otlarda gelişirler.
DAVRANIŞLARI
Larva döneminde zararlı olur. Yumurtadan çıkan larva, bitkinin kök boğazı ve köklerin epidermisi altına girer ve eğri galeriler açarak zararına başlar. Hiçbir zaman kök boğazından yukarıya çıkmaz. Açtığı galeride kök çürüklüğü yapan bakterilerin de faaliyeti sonucunda bitkinin kök sistemi bozulur. Zarara uğrayan lahanalar kurşuni bir renk alır, büyümeleri yavaşlar ve en dıştaki yaprakları aşağıya doğru sarkar. Bir bitkideki larva sayısı yüksek olursa, zamanla sararma veya kök boğazından kırılmalar görülür.
Ülkemizin Samsun ve Erzurum illerinde yaygın olarak, diğer illerinde ise az miktarda bulunur.
KÜLTÜREL MÜCADELE METOTLARI
Tarla ve çevresinde Haçlıgiller familyasından olan yabancı otlar temizlenmeli ve hasattan sonra lahana kökleri yok edilmelidir.
TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ
Genişçe bir kap içine su ve ilaç konulduktan sonra yeteri kadar kil veya killi toprak ilave edilir ve karışım bulamaç haline getirilir. Lahana fidelerinin kökleri kök boğazının üst seviyesine kadar bandırılır. Sonra çıkarılarak gölgelik bir yerde 10 dakika bekletilir ve dikim yapılır.
Dekara verilen preparat miktarı 100 - 150 litre su ile dikilen lahana fidelerinin kök boğazı civarına, bir fideye 80 - 100 mi ilaçlı su.düşecek şekilde, pülverize edilir.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Fide bandırması dikim sırasında, sıra üzeri toprak ilaçlaması dikiminden 3-4 gün sonra yapılır. İlaçlama 10-14 gün ara ile iki kez tekrarlanır.
ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Diazinon 185 g/l | EC | 150 ml/da (toprak ilaçlaması) |
Trichlorfon %80 | SP | 200 g/da (toprak ilaçlama) |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA