MAKALELER / LAHANALARDA SİYAH DAMAR ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI ÖNLEME ÇALIŞMALARI | TEDAVİSİ

lahanada siyah damar çürüklüğü ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

X. campestris pv. campestris gram negatif 0.7-3.0 \ 0.4-0.5 u büyüklükte, kutuptan tek kamçılı, aerobik bir bakteridir. Kültür ortamlarında parlak, yuvarlak, sarı renkli koloniler oluşturur. Optimum gelişim sıcaklığı 30-32°C, maximum 38-39°C ve minimum 5°C dolayındadır.

Etmen toprakta ve tohum içinde kışlar. Primer enfeksiyonlar enfekteli tohumlarla oluşabileceği gibi topraktan da olabilir. Her iki durumda önce kotiledon yapraklar enfeksiyona uğrar. Genç bitkilerde penetrasyon stomalardan daha yaşlı bitkilerde ise hydatodlar vasıtasıyla olmaktadır.

 

lahanada siyah damar çürüklüğü ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Bitkiler fide döneminde iken enfekte olursa yaprak esmerleşir ve kurur. Olgun bitkilerde hastalık önce alt yapraklarda başlar, yer yer sarımtırak lekeler meydana gelir. Sonra enfekteli yaprakların damarları esmerleşir.

Bu hastalık için en tipik belirti damarların siyahlaşıp çürümesidir. Adını da bu belirtiden almıştır. Hastalık sistemik olarak yayıldığından gövdeden kesit alınırsa iletken doku demetlerinin tamamen siyahlaştığı görülebilir. İleri durumlarda lahananın baş kısmı enfekte olarak bitkiler ölebilir.

Lahana siyah damar çürüklük hastalığı lahana ve diğer cruciferlerin önemli hastalıklarından biridir. Özellikle çok önemli üretim bölgelerinde % 90 ' a kadar varan zararlara neden olabilmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalık görülmeyen tarlalardan veya sağlıklı lahana bitkilerinden tohum alınmalı
Hastalık görülen tarlalarda Crucifera familyası dışındaki kültür bitkileri ile en az 3 yıllık bir ekim nöbeti uygulanmalı
Hastalık saptanan fideliğin toprak ve harcı değiştirilmeli veya dezenfekte edilmeli
Toprakaltı zararlıları ve diğer zararlılarla savaşılarak bitkilerde yara açılması önlenmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

Tohumlar 50°C 'deki suda 30 dakika süreyle bırakılarak etmen bakteriden temizlenebilir. Ancak bu uygulamada son derece duyarlı olunmalıdır. Verilen sıcaklık ve süre değerlerine aynen uyulmalıdır. Zira tohumların çimlenme gücü yitirilebilir veya tohumlar istenilen düzeyde etmenden temizlenemez.
 

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Benomyl % 50 WP 60 g
PCNB % 18 TOZ 10 kg/da

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Lahanalarda siyah damar çürüklüğü nedir,lahanada siyah damar çürüklüğü neden olur,nasıl olur,lahanalarda siyah damar çürüklüğü belirtisi,belirtileri,lahana gübreleme zamanı,lahanalarda gübreleme programı,lahanada ilaçlama,lahanalarda siyah damar çürüklüğü ile mücadele,mücadelesi,kültürel mücadele,ilaçla mücadele,kimyasal mücadele,lahanalarda siyah damar çürüklüğü hastalığı neden olur,lahana bakımı,lahana yetiştiriciliği,lahanalarda siyah damar çürüklüğü hastalığı tedavisi.



PROPER KİMYA