MAKALELER / LİMON ÇİÇEK GÜVESİ VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ


 

 

HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ

Ergin kelebek 5-6 mm uzunluğunda 1-2 mm genişliğinde küçük bir kelebektir. ,Kahverengi gri renkli kanatları üzerinde daha koyu gayri muntazam lekeler vardır. Hareketsiz iken kanatları çatı gibi vücudu örter. Abdomenin ucuna doğru çatı daralır. Hareketsiz halinde duran kanatlar örtülü gövdenin tam orta yerinde; hafif ortaya doğru meyilli kalınca V şeklinde çatıya geçmiş siyah leke tanınmasına yarayan morfolojik en belirli işaretidir.

Erginler gündüzleri konukçusunun rengine uygun dal, gövde ve yaprakların alt kısımlarında hareketsiz halde dururlar. Akşam karanlığı ile aktif hale geçerler. Ergin dişiler yumurtalarını taze, koyu renkli limon çiçeği tomurcuklarına ve çiçek bulamadığı zamanlarda nadir olarak mor renkli taze limon sürgünlerine bırakırlar. Larvası, yumurtanın çiçeğe yapışık yerinden galeri açarak tomurcuk içinde polen tozu keseciği, dişi organ ve yumurtalıkta beslenerek açıkta veya kokon içinde larva baş kapsülünü ve derisini değiştirerek 4 dönemini tamamlar. Dördüncü dönem gelişmesini tamamlayan larva, prepupa için seçtikleri yerde önce seyrek bir ağ, sonra iki tarafı açık sık kokonunu ördükten sonra prepupa ve pupa dönemini tamamlar.

Kışı genellikle çiçek içinde larva döneminde geçirmektedir. Yılda uygun ortamda 10-11 döl vermektedir

 

 DAVRANIŞLARI

Limon çiçek güvesi turunçgillerden limon çiçeklerinde ve küçük meyvelerinde zararlı olmaktadır. Limon çiçeği tomurcuğuna bırakılan yumurtalarda embrio gelişmesini tamamlayan larva derhal yumurtanın çiçeğe yapışık olduğu kısımdan galeri açarak içine girip erkek ve dişi organlarını yiyerek meyve tutmasına engel olur. Zarar oranı ekolojik koşullarla beraber populasyon yoğunluğu, limon çeşidi ve sahasının dar veya geniş oluşuna bağlıdır.

Akdeniz Bölgesinin limon yetiştirilen alanlarında bulunur.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE

En iyi mücadele şekli, yaz aylarında çiçek açan virüslü hasta ağaçların yok edilmesi ve daima çiçek açan yediveren çeşidinin bahçelerde bulundurulmaması ile yapılır Diğer kültürel bakımlar ihmal edilmemelidir.

 

 İLAÇLA MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Çiçekler kaplama ıslanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI

Nisan ayı çiçeklenme döneminde yapılan sayımlarda çiçeklerin % 50'den fazlası zararlının yumurta ve larvası ile bulaşıksa 10'ar gün ara ile 2-3 defa ilaçlama yapılır Yapılan sayım için, bahçelerde bulunan ağaç sayısına göre kontrol edilerek ağaç sayısı aşağıda yer almıştır.

1-20 ağaç bulunan bahçede ağaçların % 100'ü

21 -30 ağaç bulunan bahçede 20 - 30 ağaç

31 -150 ağaç bulunan bahçede 31 -40 ağaç

151 - 500 ağaç bulunan bahçede 41 - 50 ağaç

500'den fazla ağaç bulunan bahçede ağaçların % 10'u

(en az 60 ağaç) ve ağaçların her birinde 10'ar çiçek kontrol edilecektir.


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bacillus thuringiensis 16000 IU/mg WP 100 g

 

 


GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA