MAKALELER / MARULLARDA MİLDİYÖSÜ HASTALIĞI NEDİR | MÜCADELESİ | İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI
ÖZELLİKLERİ
Fungusun konidioforlarının uçları tabla şeklinde olup bunun etrafında sapçıklar bulunur. Bu sapçıkların ucunda da 16-22 x 15-20 mikron boyutlarında konidiler oluşur.
Fungus kışı hastalıklı yapraklar üzerinde oospor halinde geçirir. Uygun sıcaklık ve rutubette çimlenir ve genç fidelere bulaşarak ilk enfeksiyonları meydana getirir. Yaprak altında konidi örtüsünün oluşmasından sonra rüzgar, böcek ve diğer vasıtalarla konidilerin sağlam bitkilere taşınmasıyla sekonder enfeksiyonlar gelişir. Bu konidiler ıslak marul yaprağında 5 günde çimlenirler. Bulaşmalar 16°C' de ve % 70-80 orantılı nemde olur. Epidemi ise 18-20°C' de ve % 90-95 orantılı nemin bulunduğu koşullarda gerçekleşir.
BELİRTİLERİ
Marul yapraklarında açık yeşil veya sarımtırak lekeler halinde belirir. Bu lekeler daha sonra esmerleşir.Nemli havalarda bu kısımlar kararıp çürürler. Bu lekeler genellikle köşeli ve damarlarla çevrilir. Nemli şartlarda lekelerin alt yüzünde beyaz kül gibi konidi örtüsü teşekkül eder. Bunlar fungusun üreme organlarıdır.
Özellikle marul fidelerinde zararlı olur. Tarlada genellikle marulların alt yapraklarında görülür. Ancak fazla serin ve nemli koşullarda üst yapraklara da zarar verebilir. Marulların satış değerlerinin düşmesine neden olur. Epidemi durumunda bitkinin yaprakları ticari değerini kaybederek zarar yüzde yüze yaklaşır.
Bütün marul yetiştirme alanlarında hastalık görülebilmektedir.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ
Bir yıl önce mildiyö görülen fideliğin yeri değiştirilmeli, yada toprağı değiştirilmeli veya toprak dezenfekte edilmeli,
Tohum sık ekilmemeli,
Aşırı sulamadan kaçınılmalı,
Marul mildiyösü görüldüğünde fideler sökülüp yok edilmeli,
Fazla azotlu gübre kullanılmamalı,
Tarlada şaşırtma seyrek yapılmalı,
Tarlada hastalanan yapraklar koparılmalı, mildiyöden çok zarar görmüş bitkiler varsa bunlar sökülüp yok edilmelidir.
TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE
Fidelikte sulama yapıldıktan sonra yapraklardan nemin kalkması ile ilaçlama yapılmalıdır. Yaprakların alt ve üstlerinin iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir. Tarlada özellikle bitkinin yaprak altları olmak üzere bitkinin iyi bir şekilde ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Fideliklerde hastalık görülmeden koruyucu bir ilaçlama yapılmalıdır. Mildiyo görülürse hasta kısımlar toplanıp yok edildikten sonra birer hafta aralarla fidelerin tarlaya şaşırtılmasına kadar ilaçlamalar sürdürülmelidir. Tarla devresinde hastalığın çevrede görülmesi ile ilaçlamaya başlanmalı, birer hafta aralarla hasattan en az 1 hafta öncesine kadar devam edilmelidir.
ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Captan % 50 | WP | 300 g |
Propineb % 70 | WP | 200 g |