MAKALELER / MERCİMEK HORTUMLU BÖCEKLERİ NEDİR | ÖZELLİKLERİ | ZARARLARI | MÜCADELESİ


 

 

 ÖZELLİKLERİ

Ergin 3-4 mm boyda ve uzunca bir biçimdedir. Vücudunu kaplayan pulcukların rengine göre renk görünümü değişir; genellikle kahverengi, gri renklidir. Hortumu kısa ve geniş bir yapıdadır Prothorax'ı kareye yakın bir şekilde ve üzerinde açık renkli pulcukların oluşturduğu uzunlamasına üç bant bulunur. Elitrada uzunlamasına sıralar halinde geriye doğru hafif yönelik beyaz veya siyah kıllar bulunur.

Kışı toprakta ergin dönemde geçirir. İlkbahar aylarında sıcaklığın yükselmesiyle birlikte çıkan erginler beslenmeye başlarlar.Çiftleşmeden sonra dişiler yumurtalarını bitki üzerine veya bitkinin kök boğazı dolayındaki toprak yüzeyine tek tek bırakırlar. Bir dişi 100-600 arasında değişen sayıda yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larva bitkinin kök ve nodozitelerinde beslenerek gelişmesini sürdürür ve toprakta pupa olur. Yumurtadan ergine kadar olan gelişme süresi 40-60 gündür. Yılda l döl verir.

 

 DAVRANIŞLARI

Ergin ve larva dönemlerinde zararlı olur. Erginler özellikle bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde fazla zarar yaparlar. Yaprakların kenarlarından kemirerek yer yer oyarlar. Larvalar ise, bitkinin kök ve nodozitelerinde beslenme yoluyla zararlı olurlar.

Şiddetli saldırıya uğramış bitkilerde zayıf gelişme, solma hatta kuruma görülebilir. Bununla beraber, bazı bölgelerin mercimek alanlarında henüz ağır kayıplara neden olacak bir zararlı durumunda değildir. Ülkemizin tüm bölgelerinde yaygındır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Mercimek bitkilerinin ilk dönemlerinde hızlı gelişmesini sağlamak amacıyla iyi bir toprak işlemesi yapılmalı ve tohumlar fazla derine ekilmemelidir.

Normal bir münavebe uygulanmalı ve ara yıllarda uygun gübreleme yapılmalıdır.

Mümkünse hızlı gelişen mercimek varyeteleri yetiştirilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

İlaçlamada erginler hedef alındığından bütün bitkilerin ilaçlanmış olması yanında toprak yüzeyinin de ilaçlanmış olmasına özen gösterilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Mercimek bitkilerinin ilk gelişme döneminde bitkiler 5-10 cm boyda iken tek uygulama yapılır. Genellikle bu dönemde yeterli yağış olduğu taktirde bitki kendini kurtaracağından ilaçlama gerekmeyebilir. Mevsim kurak geçiyorsa ilaçlama yapılmalıdır.
 

TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ.
 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Azinphos Methyl %2,5 TOZ 3 kg/da
Deltamethrin 25 g/l EC 80 ml/da
Fenitrothion %3 TOZ 3 kg/da
Malathion %5 TOZ 3 kg/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






PROPER KİMYA