MAKALELER / MERCİMEKTE APİON NEDİR | ZARARLARI | İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI



 
 

 

 ÖZELLİKLERİ

Erginleri yeşilimsi mavi, parlak renkte olup 2.1-2.3 mm uzunluğundadır. Hortum­ları hafif kavislidir. Antenleri hortumun ortasına yerleşmiştir. Bacakları ince, uzun ve uç kısımları tırnaklıdır.

Yumurtaları parlak sarı renkli ve elips şeklindedir. Çok kü-çük olması nedeniyle zor görülür. Larvaları bacaksız, par-lak sarı renkte olup, baş kısmı siyahtır. Genellikle kıvrık olarak dururlar ve hareketleri oldukça yavaştır. Pupaları serbest pupa biçiminde olup sarı renktedir.

Kışı ergin olarak toprağın 10-15 cm derinliğinde, tarla kenarı ve çevresindeki yabancı otlar veya çalılık, fundalık, karışık çayır otlarının bulunduğu alanlarda diyapoz halinde geçirir. Mart ayı başlarında günlük ortalama sıcaklık ll°C'ye ulaşınca diyapoz sona erer. Günlük sıcaklık 13-15°C'ye yükseldiğinde ve orantılı nem %65-66 olduğunda erginler kışlama yerlerini terk ederek mercimeğe geçerler. Anı sıcaklık düşmelerinde, şiddetli yağışlarda ve yüksek sıcaklıklarda genellikle mercimeğin kök çevresindeki 3-5 cm'lik toprak derinliğine inerler. Erginler kışlakları terk ettikten sonra cinsel olgunluğa ulaşır. Sabahları ve günün serin saatlerinde beslenirler. Erginler için en uygun sıcaklık 10-14°C"dir. Ergin ömrü 32°C'de oldukça kısalır. Dişi ömrü 50­150 gündür.

Günlük ortalama sıcaklık 19-20:C'in üzerine çıktığında yoğun beslenme, çiftleşme ve yumurtlama başlar. Dişiler yumurtalarını mercimeğin büyüme noktası olan tepe tomurcuğundaki yaprak demetçikleri arasına tek tek, bazen de 2-3 adet halinde bırakır. Kışı geçiren erginler kademeli ölümlerle nisan sonuna kadar yaşarlar.

Yumurtlama periyodu 2-3 aydır. Bir dişi ömrü boyunca ortalama 87 adet yumurta bırakır. Yumurtalar 5-12 günde açılır.

Yumurtalardan çıkan larvalar tepe tomurcuğunda beslenmeye başlar. Her tomurcuk içinde bir larva bulunur. İçinde larva bulunan tepe tomurcukları beyazımsı renkte ve şişkince bir görünümdedir. 10-15 günde gelişmesini tamamlayan larva, aynı tomurcuk içinde beyaz renkte bir kokon örerek pupa olur. Pupa dönemi 10°Cdı:-yaklaşık 28 gün, 32°C,de ise 3 gündür.

Nisan ayının ikinci yarısından itibaren yeni nesil erginlerin çıkışları başlar. Bu erginler yazlamaya çekilinceye kadar oburca beslenir. Mercimek hasadından sonra haziran ayının ikinci yarısına doğru kademeli olarak yazlamaya çekilir.

Yılda 1 döl verirler.

 

 DAVRANIŞLARI

Erginleri konukçuların yaprakçıklarında dairesel küçük delikler açarak beslenirler. Erginlerin yapraklardaki bu zararına karşın, asıl zarar tepe tomurcuğunda yaşayan larvalar tarafından yapılmaktadır. Larva zararı nedeniyle bitkinin büyüme gözü kurur, büyümede durgunluk olur, bitki yan dallar vermeye başlar, kısa ve bodur kalır. Böyle bitkiler yeterli kapsül veremediğinden doğrudan ürün verimini etkiler. Şiddetli zarar görmüş tarlalar uzaktan duman renginde görülür. Kurak geçen yıllarda ve kıraç alanlarda zararı önemlidir,

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mercimeklerde yaygın olarak bulunur.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

Mercimek tarlaları ekime hazırlanırken derin bir şekilde sürülerek ertesi yılın ergin popülâsyonu azaltılabilir. Ayrıca tarla içinde ve çevresinde erginlerin kışlamalarına uygun barınaklar ve bitki anıkları bırakılmamalıdır. Çalılık, fundalık ve meralara yakın mercimek ekimlerinde daha dikkatli olunmalıdır. Mercimekte ekim nöbeti uygulanmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Mücadelede asıl hedef kışlamış erginler olduğundan, erginlerin diyapozdan çıkışlarından hemen sonra ve yumurtlama başlamadan ilaçlama yapılmalıdır.

Zararlıyla kimyasal mücadelede, erginlerin küçük olması, ölü numarası yapması ve toprak içine gizlenmesi gibi özelliklerinden dolayı ergin üzerinden mücadeleye karar vermek güçtür.

Tarlada ergin için,

? 10-50 dekar alanda 16 çember,

? 50 dekardan büyük alanda 20 çember,

atılarak, rrr'de ortalama 3-5 ergin veya daha fazla olduğunda kimyasal mücadele yapılır.

Larva için ise,

- 10-50 dekar alanda 75 bitki,

? 50 dekardan büyük alanda 100 bitki,

kontrol edilerek, bitki başına ortalama 3 ve daha fazla larvalı çiçek tomurcuğu olduğunda veya tepe tomurcuklarında %10'un üzerinde bulaşma olduğunda kimyasal mücadele yapılır.

İlk ilaçlamadan 15-20 gün sonraki kontrollerde larva veya ergin yoğunluğu savaşımı gerektirecek düzeyde olursa, İkinci bir ilaçlama yapılmalıdır. Bu dönemde Silona sp.'nin de aynı tarlada yoğun olması durumunda her ikisini de etkileyen bir ilaç seçilmelidir.

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






PROPER KİMYA