MAKALELER / MEYVELERDE KANLI BALSIRA NEDİR | HASTALIK BELİRTİLERİ | İYİLEŞTİRME TEKNİKLERİ


 

 
HASTALIKLARI VE BELİRTİLERİ 
 
Ergin dişi yarım küre şeklinde 4-5 mm boyunda, 3-4 mm, enindedir. Üstten bakıldığında 1'i ortada 8 tanesi yanlarda olmak üzer 9 adet kalın pembemsi, kirli beyaz, mum levhacık görülür. Her bir levhanın ortasında beyaz bir leke bulunur. Kabuk altındaki vücudun rengi kırmızı esmerdir. Ezilince kırmızı yapışkan bir sıvı çıkarır. Yumurtaları elips sekilinde ve koyu pembedir.

Zararlı kışı genellikle 2. ve 3. dönem nimf halinde geçirir. Mart sonundan itibaren nimfler gelişmeye başlayarak nisan başında ergin hale gelirler. Mayıs ayından itibaren yumurtlamaya başlayan erginlerde mayıs sonunda yumurta oluşumu tamamlanır, 1

Bir dişi ortalama 1500 (500 - 2500) yumurta yapar. Kabuk altında depo edilen yumurtalardan mayıs ayının son haftasından ilk hareketli nimfler çıkmaya başlar. Çoğunlukla hareketli nimfler haziran başında görülür. Her bireydeki açılma 1 hafta sürer. Çıkan nimfler yaprakların üst yüzeyinin orta ve yan damarları boyunca tutunur beslenirler. Yaz dölünün hareketli nimfleri eylül ayının ilk haftasında görülmeye başlar. Çıkan nimfler yine yapraklarda tutunurlar. Bunlardan çok azı eylül sonu ile ekim başında kışı geçirmek üzere dallara göç eder. Emziklere yerleşen nimflerin üzerleri kısa bir zaman sonunda kalın bir vaks tabakası ile kaplanır ve kışı genellikle 2. ve 3. dönem nimf halinde geçirirler. Ancak kış başında iklim koşulları uygun giderse nimfler gelişmeye devam ederek zararlı kışı ergin halde geçirir. Fakat ergin dönemi ani değişen kış koşullarına dayanıklı olmadığından büyük kayıp verir.

 

 

ÇOĞALMALARI VE HAREKETLERİ

Bu zararlı ağaçların sürgün yaprak ve yoğun olduğu durumlarda meyvelerinde bulunur. Hücre özsuyunu emmek suretiyle ağaçların zayıf kalıp verimden düşmesine neden olur. Çıkardığı tatlı maddelere saprofit mantarların gelmesiyle kara ballık da denilen fumajine neden olur. Yoğun olduğu bahçelerde iyi kalitede olabilecek olan mahsul hurda malı bile olamamaktadır.

 

KÜLTÜREL MÜCADELE
İncir bahçelerinde bilhassa potaslı gübrelerin kullanılması, kanlı balsıranın üremesini önleme bakımından faydalıdır. Ayrıca fiğ, bakla, bezelye gibi baklagillerin de incir bahçelerinde ara ziraatı olarak kullanılması, bahçede toprağın gübrelenmesi ve faydalı böceklerin barınmasını sağladığından yararlıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE METODU
 
Ağaçların her tarafı iyice ıslanarak, ancak ilaç zayiatı olmayacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.

 

TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI
 
İlaçla mücadeleye karar verebilmek için mart - mayıs aylarında bahçeye köşegenler doğrultusunda girilir. Sıradan veya birer ağaç atlamak suretiyle her ağacın dört yönünden rasgele alınan birer emzik ( bir yıllık sürgün ) kontrol edilir. Bu emziklerde bir adet bile kabuklu bit bulunursa, emzik bulaşık kabul edilir. Bu bahçede 50 ile 100 emzik sayılarak yüzde bulaşık emzik adedi saptanır. Bulaşık emzik adedi % 5'i geçerse ilaçlı mücadeleye karar verilir.

Mücadelesi gereken bahçelerde koşnilin % 90'dan fazlasının inficara başladığı zamanda ilaçlama yapılır. Bu zaman ise Ege Bölgesinde genellikle haziran başından itibaren ilk iteklemeden 1 hafta öncesine kadar olan zamana rastlamaktadır. İkinci bir ilaçlama zamanı son ileklemeden 2 gün sonra başlayarak temmuzun haftasına kadar olan süreyi kapsamaktadır, ilekleme bakımından en güvenli ilaçlama zamanı ise eylül ayı sonundan (incir hasadından hemen sonra) 10 ekime kadar olan süredir. Ancak bu zamanda yapılacak olan ilaçlama ertesi yılın ürününü korumayı amaçlar.

 

İlaç Detayları :
Etken Madde Formülasyon Miktar
Carbosulfan 250 g/l EC 100 ml
Methidathion %40 WP 100 g
Methidathion 426 g/l EC 100 ml
Omethoate 565 g/l EC 200 ml
Triazophos 420 g/l EC 150 ml
Yazlık yağlar 700 g/l EM 1500 ml
Yazlık yağlar 850 g/l EM 1200 ml

 

 


GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA