MAKALELER / MEYVELERDE SİRKE SİNEĞİ | ZARARLARI | MÜCADELESİ | ÖNLEM AMAÇLI KULLANILAN İLAÇLAR
ÖZELLİKLERİ
Ege Bölgesi incir bahçelerinde Sirke sineklerinin Drosophila melanogaster Meig., D.funebris (Fabr.), D.simulans Stutt. ve D.rufifrans olmak üzere 4 türü saptanmıştır. Erginleri 3-3.5 mm boyunda, siyaha yakın koyu renkten kızılımsı sarıya kadar değişen sineklerdir. Larvaları beyazımsı krem renkli tombul şekilli ve bakımsızdır.
Tuzaklarla yapılan çalışmalarda ocak-mart döneminde tuzaklara hiç gelmedikleri veya çok az geldikleri, yoğunluklarının nisan başından itibaren artmaya başladığı, ovadaki incir bahçelerinde kasım, biraz daha yüksek yerlerde eylül- ekim aylarında en yoğun oldukları saptanmıştır. Özellikle taban suyu yüksek, fazla sulanan yerlerde veya yağışlı yıllarda incir bahçelerinin önemli zararlıları arasındadır. Böyle bahçelerde ağustos ortasına doğru olgunlaşmaya başlayan incirlere gelip ya içlerine girip çıkarlar yada gözlerine yumurtalarını bırakırlar, bu yumurtalar 2-3 gün içinde açılır ve çıkan larvalar incirlerin içinde beslenerek pupa olur. Uygun koşullarda gelişme süreleri 15 gündür. Oldukça çok sayıda döl verirler.
DAVRANIŞLARI
Meyveleri kurtlandırıp kalitesini düşürdükleri gibi çürüklük yapan organizmaları da yayarlar. Aflatoksin oluşturan fungusların vektörüdürler.
ZİRAİ İLAÇLA MÜCADELE
İlaçlamalarda ağacın her tarafının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Bunun için atomizörlerle dekara 15 lt den az su atılmamalıdır, toz ilaçlar da çiğli ve serin zamanlarda atılmalıdır.
TARIM İLAÇLARI VE UYGULAMA ZAMANI
ilaçlamanın gerekli olup olmadığını saptamak için , 1-10 dekar büyüklüğündeki bahçelerden 10'ar, 10-30 dekar büyüklükteki bahçelerden 20'şer, 30 dekardan büyük bahçelerden de 30'ar ocak 3x3.5 m boyutlu beyaz bir örtü üzerine silkelenmelidir. Ocak başına 3 ve daha fazla ergin düşen bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır. Bu bahçelerde ilaçlamaya, nisan ayı sonlarında başlanmalıdır.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA