MAKALELER / PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU | ZARARLARI | MÜCADELESİ


 

pamukta çizgili yaprak kurdu, ile ilgili görsel sonucu PAMUKTA PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU VE ÖZELLİKLERİ

Pamuk çizgili yaprakkurdu (Karadrina) [Spodoptera exigua (Hbn.)] erginlerinin kanat açıklığı 23-28 mm kadardır. Gri gümüşi renkli ve kanatları üzerinde zikzaklı çizgiler bulunan kelebek 2.0-2.5 cm boyundadır. Genel görünüşü gri kahve ve kurşuni kahverengidir. On kanatta biri böbrek diğeri daire şeklinde olan kahverengi, gözle görülebilen iki leke vardır. Dişiler erkeklere göre daha iri yapılı ve daha koyu renklidir.

Yumurtası 0.4 mm çapında, beyaz renkli ve üstten hafifçe basık olup gözle görülebilir. Yumurtalara büyüteçle bakıldığında üzeri dilimli şekilde görülür. Pamuk yapraklarının üst kısmına kümeler halinde bırakılan yumurtalar genellikle tek, bazen de bir kaç katlı olur. Zararlı yumurta paketini abdomeninden çıkardığı beyaz pullarla örter. Zararlıya halk arasında "Karadrina" adı da verilmektedir.

Yumurtadan yeni çıkmış larvaların boyu 1 mm boyunda şeffaf görünüşlü olup, baş siyah ve vücuda oranla büyüktür. Olgunlaşan larvaların renkleri, konukçu bitkiye ve gelişme dönemlerine göre büyük değişiklik göstermekle birlikte, genellikle yeşilimsi ve kahverengimsi bir görünüştedirler. Vücudun genel görünüşü gri yeşildir. Son dönem larvanın boyu 2-2.5 cm kadar olup, sırtta ve yanlarda baştan sona kadar uzanan beyazımsı bir şerit bulunur. Larvalar çıplak gözle bakıldığında kılsız görünür. Larvalara dokunulduğu zaman dönem fark etmeksizin kıvrılırlar. Larvalar bitki üzerinde ise çoğunlukla kendisini yere atar. Bu Özellikleri ile karakteristiktirler.

Pupası 1 cm boyunda ve açık kahverengidir. Uç kısmında birbirlerinden uzakta iki tane dikenimsi çıkıntısı vardır.

Belirli bir kışlama dönemi yoktur. Kış mevsiminde hemen hemen her dönemini bulmak mümkündür. Pamuğun çıkışından itibaren mevsim sonuna kadar zararlıyı görmek mümkündür, ancak erken mevsimde daha yoğun olarak bulunur. Özellikle haziran başından itibaren pamukta zarar yapmaya başlar.


pamukta çizgili yaprak kurdu, ile ilgili görsel sonucuDişi ve erkek kelebekler gündüz bitki yapraklarının alt kısımlarında loş, gölgeli ve kuytu yerlerde saklanır. Akşamüzerleri uçuşur ve çiftleşirler. Dişi kelebek yumur­talarını gece, pamuk yapraklarının üst kısmına paket halinde bırakır. Bir dişi kelebek hayatı boyunca 300-600 kadar yumurta bırakır. Ayrıca 1700 kadar yumurta bıraktığı da saptanmıştır. Ergin ömrü yaz mevsiminde 6-8 gün, bahar aylarında ise 15-20 gündür. Erkek kelebeklerin yaşam süreleri dişilere nazaran 1-2 gün daha kısadır. Erginler çiçeklerin nektarlarını emerek beslenir. Bir yumurta kümesinde 20-150 kadar yumurta olabilir. Yumurta yaz mevsiminde 2-3 günde, bahar ve kış aylarında ise 10-18 günde açılır.

Yeni çıkan larvalar önce yumurta kabuğunu yiyerek beslenir. Yumurtadan çıkan birinci dönem larvalar bir arada bulunurlar. Bu şekilde ki larva topluluğuna "ocak" adı verilmektedir. Daha sonraki dönemlerde larvalar bitkinin diğer kısımlarına yayılırlar.

Larva 5 dönem geçirdikten sonra pupa olur. Larva dönemi yazın 9-11 gün kadardır. Larvalara dokunulduğunda karakteristik olarak kıvrılırlar. Ayrıca larva bitki üzerinde ise çok kere kendini yere atar. Olgun larva toprak içinde 4-7 cm derinliklerde, yüksük şeklinde bir odacık yapar. Larva bu odacığın girişini ağzından çıkardığı ağ ile örerek burada pupa olur. Pupa dönemi yazın 7-8 gün kadardır. Hayat dönemi yazın 21 gün olmasına karşın, kışın 60-80 gün kadardır.

 

 PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU VE DAVRANIŞLARI

Pamuk bitkisi henüz 4-6 yapraklı iken, zararlı görülmeye başlar. Özellikle birinci çapadan sonra yabancı otlardan pamuğa geçer ve bu dönemde çok zararlı olur. Bol yağışlı ilkbahar aylarından sonra daha yoğun olarak görülürler. Yumurtadan yeni çıkan birinci dönem larvalar önceleri toplu olarak bir arada bulunur, ancak daha sonra dağılarak yaprağın epidermis tabakasını kemirerek zar gibi yapar. Zarar gören yapraklarda muntazam kenarlı delikler oluşur (Şekil 35). Pamuk fidelerinin yapraklarım yiyerek bitkinin büyümesine engel olur. Asıl zararını, fidelerin büyüme noktasını keserek, bitkiyi vejetatif gelişmeye yönlendirmesi ve böylece ürün kaybına neden olması ile yapar. Taraklanma döneminde ise. yaprak, sürgün ve taraklarda da zararlı olur. Ancak tarakları tamamen yemezler, dıştan kemirip bırakırlar. Nadir de olsa, bazen de tarağın içine doğru girerler. Ayrıca pamuk bitkisinde çiçek ve kozada da zararı görülebilir (Şekil 35). ancak bu zararı önemli değildir.

Salgın yıllarında, pamuğun temel gelişme döneminde tepe sürgünlerini ve yaprakları orta damar kalacak şekilde veya tamamen yiyerek önemli oranda zarar meydana getirir. Tarak ve küçük kozalarda ki zararı, yeşilkurtun oluşturduğu zarardan farklıdır.

Zararlı yurdumuzun pamuk yetiştirilen bütün alanlarda görülmektedir.

 

 PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU İLE KÜLTÜREL MÜCADELE

Predatörleri:

Chrysoperia carnea (Steph.) (Neur.: Chrysopidae)

Orius spp. (Hem.: Anthocoridae)

Geocorİs spp. (Hem.: Lygaeidae)

Nabis spp. (Hem.: Nabidae)

Deraeocoris spp. (Hem.: Miridae)

Parazitoitleri:

Microbracon spp. (Hym.: Braconidae)

Apanteles ruficrus (Haliday) (Hym.: Braconidae)

Exorista xanthaspis (Wiedemann) (Dip.: Tachinidae)

Nemorilla maculosa (Meigen) (Dip.: Tachinidae)

Palesisa maculosa (Villeneuve) (Dip.: Tachinidae)

Drino imberbis (Wiedemann) (Dip.: Tachinidae)

 

 PAMUKTA PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU İÇİN TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

İlaçlama çiğ kalktıktan sonra ve rüzgârsız saatlerde yapılmalıdır. İlaçlamanın etkili olması için sıra üstü memelerinin bitki tepesinden 30 cm kadar yüksekte bulunmalıdır.

 

 PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU İÇİN TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Yapılan kontrollerde 100 bitkide 10 adet larva veya yeni açılmış 2 yumurta paketi görüldüğünde ilaçlama yapılır.

PAMUKTA PAMUK ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU İÇİN ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ
 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Deltamethrin 120 g/l EC 15 ml/da
Dicrotophos 240 g/l EC 330 ml/da
Endosulfan 360 g/l EC 200 ml/da
Malathion 190 g/l EC 750 ml/da
Malathion 650 g/l EC 250 ml/da

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






PROPER KİMYA