MAKALELER / SEBZELERDE SEPTORİA LEKE HASTALIKLARI BELİRTİLERİ | HASTALIK ÖNLEYİCİLER | MÜCADELE YÖNTEMLERİ


 ÖZELLİKLERİ

Hastalık etmeninin meydana getirmiş olduğu lekeler küçük ve kahverengidir. Bu lekelerin ortasında çok küçük siyah veya kahverengi noktalar halinde piknitler oluşur.Hastalık etmeninin bir yıldan diğer yıla geçişi hastalıklı tohum ve bitki artıkları üzerindeki piknitlerle olur. Fideler üzerindeki lekelerde veya hastalıklı bitki artıkları üzerinde oluşan sporlar genç bitkilere yağmur, rüzgar ve böceklerle bulaşır. Hastalık genellikle yaprakta zararlı olduğu gibi yaprak sapında ve tohumda da zararlı olur. Sporlar iplik şeklinde olup; 5-9 hücrelidir. Etmenin gelişmesi 13-30°C' de meydana gelir. Optimal gelişme ısısı 25° C'dir. Sporulasyon 15° C' nin üstünde olur.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık yapraklarda ve yaprak saplarında çok küçük, yuvarlak, kesin hudutlarla ayrılmış kahverengi lekeler halinde ve bitkinin önce alt yaşlı yapraklarında görülür. Bu lekeler büyür (3 mm çapına kadar) ve merkezlerinin rengi açık kahverengi olur. Üzerlerinde oluşan piknitler koyu kahverengi veya siyahtır. Zamanla lekeler bütün yaprağı kaplayacak şekilde çok sayıda olur. Hastalık şiddetli olduğu zaman meyvelerde ve yumrularda küçülmeler ve kalite bozuklukları meydana getirir. Hastalığın şiddeti yağışlı ve rutubetli yıllarda daha da artar.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Temiz tohum kullanılması, ekim nöbeti yapılması, hastalıklı bitkiler ve hasat artıklarının toplanıp yok edilmesi gerekmektedir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE

İlaçlamalar genellikle rüzgarsız ve erken saatte yapılmalıdır ve yaprakların ilaçla ıslanması sağlanmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında 15-20 günlük bir süre bırakılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

İlk hastalık belirtileri görülür görülmez ilaçlamaya başlanılmalıdır.

 

ZİRAİ İLAÇLARI VE REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bordo bulamacı SIVI 750+1500 g
Ziram % 80 WP 400 g


 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Sebzelerde septoria leke hastalığı nedir,sebzede septoria leke hastalığı ile mücadele,sebzede septoria ile kültürel mücadele,sebzelerde septoria ile ilaçla mücadele,septoria leke hastalığı belirtileri,sebzede septoria leke hastalı ile mücade nasıl yapılır,sebzelerde mantar hastalığı,sebzede fungusitler,sebze ilaçlama,sebze bakımı,sebzelerde septoria leke hastalığı nedenleri,sebzelerde septoria leke hastalığı ilaçları,sebzelerde ilaçlama zamanı,sebzelerde gübreleme zamanı,sera bakımı,gübre çeşitleri,gübre üreticileri,gübre imalatçıları,kimyasal gübre üreticileri,tarım ilaçları üreticisi,tarım ilaçları üreticileri,tarım hammaddeleri,tarımda kullanılan etken maddeleri,sebzelerde septoria leke hastalığı tedavisi.



PROPER KİMYA