MAKALELER / SEBZELERDE TOPRAK PİRELERİ | TOPRAK ISLAHI | İLAÇLAMA | MÜCADELESİ


 ÖZELLİKLERİ

Ergin böcekler türlere göre ayrıcalık göstermekle birlikte genellikle 1.5-3.5 mm uzunluğundadır. Halticinae alt familyasına ait olan toprak pireleri familyanın diğer cinslerinden antenlerin ilk segmentlerinin diğerlerine göre irilikleri, prothoroxlarında girintilerin bulunmayışı ile ayırt edilirler. Arka bacaklarının tibiaları çok gelişmiş olup pire gibi sıçrarlar. Metalik yeşil veya parlak siyah renklidirler.

Yumurta oval biçimde ve çok küçüktür. Olgun larva 4-5 mm boyda, genellikle beyaz renkli, baş ve prothorax kahve renklidir. Pupa da beyaz renklidir.

Çeşitli bitki artıkları altında ve toprak çatlaklarında kışlayan erginler ilkbaharda yabancı otlarla beslenmeye başlarlar. Sonra mevcut kültür bitkilerine geçerler. Dişiler yumurtalarını ya tek tek veya ufak gruplar halinde bitkilerin, kök boğazı çevresinde, toprağa bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar, birkaç hafta kılcal köklerde beslenerek gelişmelerini tamamlarlar. Toprak içinde açtıkları hücrelerde pupa olurlar. Kısa bir süre sonra erginler çıkar.

Yeni erginlerin çıktığı dönemlerde kışlayan erginler hala yaşamlarını sürdürür. Böylelikle populasyon en yüksek düzeyine ulaşmış olur. Yaz ilerledikçe kışlayan erginler ölür. Yeni bireyler ise beslenmelerine sonbahar aylarına kadar devam ederler. Daha sonra soğukların başlamasıyla kışlaklarına çekilirler.

Genellikle 1 döl verirler uygun koşullarda ikinci bir döl de görülebilir. Kurak ve sıcak mevsim veya periyodlar da oldukça zararlıdırlar.

 

 DAVRANIŞLARI

Esas zararı erginler yapar. Larvalar bitkilerin kılcal köklerinde beslenirlerse de, zararları önemsenmez. Erginler yapraklar üzerinde kemirme yoluyla, 1-2 mm çapında delikler açarlar. Bu deliklerin kenarlarındaki doku kurur ve beyaz bir renk alır. Bazen sadece yaprağın üst dokusunu yiyerek, şeffaf görünümlü lekecikler oluştururlar. Tüm yaprak bu delik veya lekeciklerle kaplanabilir.

Günün erken ve geç saatlerinde pek beslenmezler; sıcak saatlerinde ise oldukça faaldirler.

 

sebzelerde toprak pireleri ile ilgili görsel sonucu KÜLTÜREL MÜCADELE METOTLARI

Bu zararlıya karşı toprak işleme ve yabancı ot temizliği bir kültürel tedbir olarak öğütlenebilir. Ancak ot temizliğinden sonra dikkatli davranılması ve taflanının sık sık kontrol edilmesi gerekir. Zararlının çevrede benimsediği bir konukçu bulamadığı durumlarda, tarlada bulunan kültür bitkisine saldırabileceği unutulmamalıdır.

Gübreleme sulama gibi işlemler uygulanarak bitkilerin ilk dönemlerinde hızla gelişmelerini sağlamak, zararın daha hafif geçiştirilmesinde yararlı tedbirlerdendir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

Uygulamalar sakin rüzgarsız havalarda ve günün erken saatlerinde ( özellikle toz ilaçlarda) veya akşam serinliğinde yapılmalıdır. Bitkinin her tarafının ve ayrıca toprak yüzeyinin ilaçlanmasına gerekli önem gösterilmelidir.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Ürün etkileyebilecek düzeyde zarar belirtileri görüldüğünde ilaç uygulamalarına geçilmelidir. Bir ilaçlama yetirlidir.
 

ZİRAİ İLAÇLAR VE UYGULAMA REÇETELERİ.

 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Azinphos Methyl %2,5 TOZ 2000 g/da
Bromophos 360 g/l EC 150 ml/da
Carbaryl %50 WP 350 g/da
Dichlorvos 550 g/l EC 200 ml/da
Endosulfan %5 TOZ 2000 g/da
Malathion 500 g/l EC 200 ml/ da

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 






PROPER KİMYA