MAKALELER / SEBZELERDE YAPRAK GALERİ SİNEĞİ | İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI | MÜCADELESİ
ÖZELLİKLERİ
Erginler küçük, grim tırak-Siyah renkte, sıkı ( dolgun) vücutlu, l .3-2.3 mm. uzunluğundadır. Dişiler erkeklerden biraz daha iricedir.
Yumurta 0.2 - 0.3 mm boyda, beyaz ve hafif şeffaftır, yaprağın epidermisi arasına bırakılır.
İlk dönem larva renksiz, açılma öncesi soluk portakal sarısı rengine-dönüşür. Gelişmesini tamamlamış larva 3 mm boydadır.
Pupa oval, karın tarafından hafifçe yassılaşmıştır, 1 .3 x 2.3 mm boyda soluk sarı portakal renginden daha koyu altın sarısı rengine kadar döşünen bir renge sahiptir.
Yaprak galeri sineği sera koşullarında bütün mevsim görülebilir. Kışlama yoktur. Kışın seralarda, yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülürler.
Erginler 25-30 gün arasında yaşarlar. Dişilerin ömrü erkeklerden daha uzundur. Erginler yumurtalarını yaprağın iki epidermisi arasına bırakır. Bir dişi, ömrü boyunca 30°C sıcaklıkta yaklaşık 400 yumurta bırakmaktadır. Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 2-5 günde açılırlar. Yumurtadan çıkan larva yaprak epidermisinde, yaprak sapında açtığı galeriler içinde beslenir. Yılankavi galeriler oluşturarak beslenen larva gelişmesini 30°C sıcaklıkta 4 günde, 24°C sıcaklıkta 4-7 günde, 20°C sıcaklıkta 7 günde tamamlar. 30°C sıcaklığın üstünde ergin öncesi dönemlerde ölüm oranı artar.
Gelişmesini tamamlayan olgun larva galeriden çıkarak pupa olmak üzere genellikle kendini toprağa bırakır. Yaprak üzerinde de pupa olduğu da görülmüştür. Yüksek orantılı nem ve kuraklık pupa olmayı olumsuz yönde etkiler. Pupa süresi 20°C - 30°C sıcaklıklar arasında 7-14 günde tamamlanır. Düşük sıcaklıklarda bu süre uzar.
Ergin aktivitesi yıl boyunca devam eder. Sera koşullarında çok siyada döl (yaklaşık 10 döl) vermektedir. Bir dölünün gelişme süresi 20°C sıcaklıkta 26 gündür.
DAVRANIŞLARI
Ergin ve larva tarafından zarar meydana getirilir. Erginler beslenme ve yumurta bırakmak için ovipozitörleri ile yapraklarda küçük yaralar açarlar. Bu yaralar üzerinde erkek ve dişi sinekler beslenir. Bu beslenme yararları ( delikleri yada küçük oyuklar) geniş oranda hücre bozulmasına neden olur.
Larva, zararını beslenme yoluyla yaprakta galeriler açarak yapar. Bitkinin fotosentez yeteneği büyük ölçüde azalır. Bu galeriler yaprakta geniş alanlar kaplayabilir. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve ileri aşamada yaprakların dökülmesine, tomurcuk ve çiçek gözlerinin düşmesine neden olurlar. Göze hoş görünmeme sebebiyle süs bitkilerinde yaprağın üzerinde bulunan galeriler ve erginlerin açtığı beslenme delikleri, ürünün pazarlama değerini düşürerek ekonomik kayba neden olur. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirerek dolaylı olarak ürün ve değer kaybı meydana getirirler.
Yaprak galeri sineği ( L. trifolii ) sebzelerde de önemli ekonomik kayba sebep olmaktadır.
Hıyar gibi bitkilerin fide döneminde daha fazla zarar gördüğü bildirilmektedir. Zararlı sebze ve süs bitkileri üretimi yapılan her yörede, özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yaygındır.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ
Sera ve fide yastıklarının çevresi yabancı otlardan temizlenmelidir.
Havalandırma açıklıkları 462 mikrometrelik tel ile kaplanmalıdır.
Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir ve bulaşık fideler seraya dikilmemelidir.
Toprak 10 cm derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.
Malçlama yapılarak toprağın nemli kalması ve pupaların nemden çürümesi sağlanmalıdır.
TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Seraya fide dikimiyle birlikte ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara l adet tuzak asılır. İlk ergin uçuşu belirlendikten sonra toplu tuzaklama amacıyla sarı yapışkan tuzaklar sera içerisinde 10 m' ye bir tuzak gelecek şekilde 3 m aralıklarla almaşık olarak yerleştirilir. Tuzaklar bitkilerin 10-15 cm üzerine aşılmalıdır. Tuzakların üzeri kirlendikçe (tuzağın yapışkanı kuruyuncaya sarı rengini kaybedince ) tuzakların yerine yenisi aşılmalıdır.
TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI
Serada Yaprak galeri sinekleri erginlerinin çıkışlarını belirlemek amacıyla dekara l adet olmak üzere sarı yapışkan tuzak bitki boyunun 10-15 cm üzerine aşılmalıdır. Erginler yakalanmaya başladığı zaman serada örnekleme yapılır. Serada 1 da'lik alanda tesadüfen 25-30 bitki seçilir ( Kenar sıraları ve orta sıraları örnekleyecek şekilde ) , her bitkinin üst ve orta kısmından birer yaprak koparılır.
Yaprak üzerinde bulunan larvalar sayılır. Yaprak başına 4-5 larva olması halinde ilaçlamaya başlanır.
ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ.
İlaç Detayları :
Etken Madde | Formülasyon | Miktar |
Abamectin 18 g/l | EC | 25 ml |
Chlorfenapyr 360 g/l | SC | 40 ml (hıyarda) |
Cyromazine %75 | WP | 20 g/da |
Flufenoxuron 50 g/l | DC | 200 ml (hıyarda) |
Spinosad 480 g/l | EC | 25 ml + 125 ml triona (serada) |
Thiocyclam hydrogen oxalate %50 | SP | 50 g (domates/patlıcan) |
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA