MAKALELER / SEBZELERDE YAPRAK PİRELERİ | SERALARDA YAPRAK PİRELERİ | MÜCADELESİ
ÖZELLİKLERİ
Ergin sarımsı yeşil veya kahverengi olup, yaklaşık 2-3 mm uzunluğundadır. Kanatları vücut boylarını geçer. Ön kanatlar açık renkte, arka kanatlar şeffaftır. Petek gözler belirgin, antenler kıl gibi ve kısadır.
Genel olarak yaprak alt yüzünde bulunurlar. Yaprak pirelerinin yan yan ve ileri giderek hareket edişleri karakteristik özellikleridir. Ergin kanatlı olduğundan uçar, bitkiden bitkiye ve topraktan bitkiye geçebilir. Mecbur kalmadıkça kanatlarını kullanmaz sıçrayarak yer değiştirir.
Yumurta, küçük ince elips şekilli beyaz renklidir. Yumurtalar gözle zor fark edilirler.
Nimfler erginlere benzer. Daha ufak ve kanatsızdır. Önceleri soluk renkli, daha sonra yeşilimsi bir renk alır.
Kışı bitki artıkları arasında yumurta, nimf ve ergin olarak geçirirler. Erginler mayıs-haziran aylarında sebze yapraklarında görülmeye başlar. Dişiler yumurtalarını yaprak sapı veya kalın damarın epidermisi içine bırakırlar. Bir dişi 200-300 yumurta bırakır. Dişi, yumurtalarını tek tek ovipozitörü ile epidermis içine gömer. Özsu emerek beslenirler. Dört gömlek değiştirir. Nimf dönemi iklim şartlarına göre 15-20 gündür. Yılda 3-5 döl verirler.
DAVRANIŞLARI
Bitki özsuyunu emer. Emgi neticesinde yapraklarda beyazımsı sarımsı, daha ileri devrede kahverengi lekeler meydana gelir. Bitki zayıflar ve büyüme yavaşlar.
Emgi sırasında zehirli madde salgılamaları nedeni ile hücrelerin ölmesi sonucunda şekil bozuklukları meydana gelir. Yaprak kenarları dıştan içe doğru kıvrılır. Hatta tamamen kuruyabilir.
Bu zararlılar birçok virüs hastalığının da vektörüdürler.
KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ
Hasattan sonra bitki artıkları imha edilmelidir.
TARIM İLAÇLARI İLE MÜCADELE
Bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılır.
ZİRAİ İLAÇLAR VE UYGULAMA ZAMANI
İlaçlama zamanını saptama amacı ile nisan ayından itibaren tarlaya köşegenler doğrultusunda girilerek 5 adımda bir, bitkinin taze yaprak ve sürgünleri tesadüfi incelenir. Baklagillerde 50, patlıcan, kabakgiller ve lahana gibi büyük yapraklı bitkilerde 40 adet yaprakta ergin ve nimfler sayılır. Yaprak başına düşen zararlı sayısı küçük yapraklı bitkilerde 10, büyük yapraklı bitkilerde 20 adet ise mücadele yapılır.
GÜBRE ÜRETİMLERİ
VE
İMALAT FORMÜLLERİ
Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.
Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.
Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.
ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.
PROPER KİMYA