MAKALELER / SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE MUMYA HASTALIĞI | BELİRTİLERİ | TEDAVİ YÖNTEMLERİ | MONİLYA HASTALIĞI


ÖZELLİKLERİsert çekirdekli meyve ağaçlarında mumya hastalığı ile ilgili görsel sonucu

Etmenin miselyumları bölmeli, renksizdir; kalınlıkları ve hücre büyüklükleri hifin yaşına göre değişir. Genellikle genç miselyumlar ince. yaşlı olanlar ise kalındır.

Miseller üzerinde rozet şeklinde mikrokonidioforlar ve bunların üzerinde küre şeklinde renksiz mikro konidiler oluşur. Konidiumlar genellikle limon şeklinde, bir ucu sivri, diğer ucu yuvarlakça olup miseller üzerinde zincir şeklinde oluşur ve olgunlaştıktan sonra dağılırlar.

Hastalıklı her organ üzerinde doğada konidiler oluşur. Hasta dallar üzerinde sonbahar ve ilkbahar başlangıcında püstüller halindeki konidi yığınları çıplak gözle görülebilir. Başlangıçta açık renkli olan püstüller olgunlaştıkça griye dönüşür. Püstüller üzerindeki konidiler yağmur damlaları ve sarsıntıyla çevreye yayılırlar. Spor kitlelerini ilkbaharda yağışlarla birlikte hasta çiçek ve meyvelerde görmek olasıdır.

Apotesyum fungusun eşeysel üremesini sağlayan organıdır ve toprakta kalan mumya meyvelerde ilkbaharda oluşur. Apotesyum içinde bulunan askuslar dar, silindir şeklinde ve tepesi biraz şişkin olup içlerinde sekizer Het tek hücreli renksiz oval askosporlar bulunur.

Fungus kışı hastalıklı meyveler ve dallar üzerinde misel halinde geçirir. Hastalanmış dal ve meyveler üzerinde ilkbaharda konidiler meydana gelerek açmış olan çiçekleri enfekte eder.

sert çekirdekli meyve ağaçlarında mumya hastalığı ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Hastalık konukçusunun çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerinde belirti oluşturur. Hastalığa yakalanmış çiçeklerin petal yapraklan, dişicik borusu ve erkek organları kahverengileşir ve bu renk değişimi daha sonra tüm çiçeğe yayılır. Nemli havalarda enfekte olmuş kısımlar üzerinde etmenin konidi kitleleri görülür. Hasta çiçekler dal üzerinde kurur ve mumyalaşır.

Meyve enfeksiyonları genellikle meyve olgunlaşmasına yakın dönemde meydana gelir. İlk belirti meyve kabuğunda oluşan kahverengi bir veya birkaç lekedir. Lekelerin etraflarında açık kahverengi bir halka bulunur. Çürüklük meyve etinin içine doğru gelişir, ancak leke çukurlaşmaz. Bu lekeler üzerinde 1-3 gün sonra konidium yastıkları oluşur ve konidiumlar olgunlaşınca uçarlar. Konidium kümeleri yarım küre şeklinde olup yeşilimsi-gri renklidir. Meyve üzerindeki misel kütlesi zamanla meyveyi buruşturur ve tamamen kurutur. Kuruyan meyveler mumyalaşır ve dalda asılı kalırlar. Yurdumuzda kayısılardaki meyve enfeksiyonları önemli değildir.

Çiçek sapından enfekte olan sürgünler esmerleşir, ince sürgünler tamamen kurur, kalınlarında ise kanser yaraları oluşur. Kanser yaraları kapanmaz, ortası çökük, elips şeklinde yada uzun yarıklar şeklinde kendini gösterir. Kanser yaralarının altındaki parankima dokusu erir ve kahverengine döner. Kuruyan kısımlardaki tomurcuk, çiçek, meyve ve yapraklar da ölürler ve dala asılı halde kalırlar. Yağmurlu ve nemli havalarda yara etrafında zamklanma görülür.

Hastalık kiraz ve vişnede Marmara Bölgesinde özellikle Kocaeli çevresinde zarar yapmakta, epidemi yıllarında zarar % 80-90 olabilmektedir. Genel olarak hastalık yurdumuzun hemen her bölgesinde görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Hastalığın görüldüğü bahçelerde ağaçlar üzerindeki tüm kuru dallar budanıp yakılmalı, mumyalaşarak ağaç üzerinde kalmış ve yere düşmüş meyveler toplanarak imha edilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELESİ

Ağacın tümü ilaçla kaplanacak şekilde ilaçlama yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

1. İlaçlama : Çiçeklenme başlangıcında ( % 5 - 10 çiçekte )
2. İlaçlama :Tam çiçeklenmede ( % 90-100 çiçekte )

ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Benomyl %50 WP  
Benomyl %50 WP 60 g
Benomyl %50 WP 60 g
Bitertanol %25 SC 50 g
Bitertanol 300 g/l EC 10 ml
Captan %50 WP 300 g
Carbaryl %50 WP 300 g
Carbendazim %50 WP 75 g
Carbendazim %50 WP 75 g
Carbendazim %50 WP 75 g
Cyproconazole 50 g/l EC 30 ml
Dithianon % 70 WG 50 g
Dodine %65 WP 100 g
Dodine 500 g/l FW 80 ml
Hexaconazole 50 g/l SC 50 g
Ipridione %50 WP 150 g
Myclobutanil 125 g/l EC 25 ml
Procymidone %50 WP 200 g
Tebuconazole %25 WP 60 g
Thiabenzole %25 WP 60 g
Thiophanate Methyl %70 WP 60 g
Thiophanate/Methyl %70 WP 60 g
Thiophanate/Methyl %70 WP 60 g
Thiram %80 WP/WG 200 g
Thiram (TMTD) %80 WP/WG 200 g
Thiram (TMTD) %80 WP/WG 300 g

 

 

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  
 nedir, sert çekirdekli meyvelerde mumya hastalığı ile mücadelesert çekirdekli meyve hastalıkları,  sert çekirdekli meyvelerin bakımı,  sert çekirdekli meyve bakım gübresi, gübreleri,  sert çekirdekli meyvelerin hastalığı, hastalıkları,  sert çekirdeki meyveler için besleme gübreleri, gübre üretimi, sert çekirdekli meyve gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, sert çekirdekli meyve gübresi nasıl yapılır, sert çekirdekli meyveler için ilaç ile tedavi,  sert çekirdekli meyveler için mantar hastalığı mantar hastalıkları, sert çekirdekli meyve gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  sert çekirdekli meyvelerde ilaçlama,  sert çekirdekli meyvelerde ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, sert çekirdekli meyvelerde mumya hastalığı ile kültürel mücadele,  sert çekirdekli meyve ağaçlarında mumya hastalığı ile ilaç ile mücadelesert çekirdekli meyveler için gübre.



PROPER KİMYA