MAKALELER / SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE SİTOSPORA KANSERİ NEDİR | TEDAVİSİ


 ÖZELLİKLERİsert çekirdekli meyveler ile ilgili görsel sonucu

Kayısı ağaçlarında Sitospora kanserine neden olan tür Leucostoma ciııcta (Pers and Fr.) Höhn. olup, eşeysiz formu Cytospora cincta Sacc.'dır.
Etmen bir yara parazitidir. Fungus primer enfeksiyondan yaklaşık 4-5 hafta sonra enfeksiyon noktası etrafındaki ölü dokuda piknitlerini oluşturmaya başlar. Pİknitler konik yapıda 1-2 mm boyundadır. Bunlar olgunlaşmca üst epi-dermİsi yırtar ve özellikle yağıştan sonraki nemli havalarda kırmızı-turuncu renkte iplikçikler şeklinde konidiospor kitlesi çıkar. Konidiospor küçük 1-2x6-7um büyüklüğünde, şeffaf, bölmesiz ve hafif kıvrıktır. Konidiospor çıkışı bütün yıl devam etmekle birlikte daha çok ilkbahar ve sonbaharda olmaktadır.

Piknitlerin olgunlaşmasından 1-2 yıl sonra piknidial stromanın yerini peritesyal stroma alır. Üstten bakıldığında 1-2x4-5 mm boyutunda, yuvarlak veya oval çıkın­tılar dikkati çeker. Peritesyal stromanın kesiti incelendiğinde ortadaki piknidial açıklığın etrafında dizili 350-750 um boyunda siyah renkli peritesyumlar görülür. Askuslar lobut şeklinde 8 sporlu ve 3-15x45-70 um boyutundadır. Askosporlar 3-7x12-30 um büyüklüğünde olup şeffaf, bölmesiz ve hafif kıvrıktır. Hastalık etmeni hastalıklı dal ve kanserlerde spor veya miselyum olarak bütün yıl bulunabilir.

 

 BELİRTİLERİ

Hastalık belirtileri gövde, ana dal ve yan dallarda kanser, daha ince dallarda ise kuruma ve geriye doğru ölüm şeklinde ortaya çıkar. Enfekteli kısımda kabuk kahverengileşir çöker, konukçu bitki yara etrafında kallus dokusu oluşturur. Bu arada zamk akıntısı görülür, kanser görünümü ortaya çıkar. İlkbahardaki bulaşmalar sonucunda daha kısa fakat daha çökük kanserler oluşur ve bunların birçoğu aynı vejetasyon döneminde iyileşerek kapanabilir. Ancak sonbahar ve kışın oluşanlar, yavaş fakat daha fazla yayılarak dalların kurumasına neden olur. Hastalık ilkbahar ve yaz aylarında, dalın veya gövdenin çevresini tamamen sararsa, enfeksiyon noktasının üstünde kalan kısım aniden solar ve kurur. Kanserli kısım uzunlamasına kesilirse iletim demetlerinde aşağıya ve yukarıya doğru kahverengi bantlar görülür. Ayrıca hastalıklı kısımla sağlıklı doku arasında kırmızımsı kahverengi bir hat dikkati çeker.

Hastalık etmeni ilkbahar ve sonbaharda yapılan budama yaraları, kış donları sırasında oluşan kabuk çatlakları ve sonbaharda dökülen yaprak izleri ve meyve saplarında oluşan yaralardan giriş yapar. Kuru dallarda oluşan konidiospor yağmur, böcek, budama aletleri ile dağılarak yeni enfeksiyonlara neden olur.

Enfeksiyonlar, çok sayıda meyve veren daim kurumasına neden olduğundan önemli ürün kayıplarına yol açar.

Bu hastalık ülkemizde yaygın olarak bulunmaktadır

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

-- Kayısı gibi verim budaması gerektirmeyen sert çekirdekli meyve türlerinde yapılacak dal kesimleri ve dal almalar, hasattan sonra yaz aylarında yapılmalıdır.

- Hastalıklı dallar sağlıklı dokuyu da içerecek şekilde kesilmeli ve imha edilmelidir. Kesilen yüzeyler ise ardıç katranı ile kapatılmalıdır.

- Budama aletleri, hasta kısımlar budandıktan sonra %10'luk sodyum hipoklorit solüsyonuna batırılmalı ve daha sonra sağlıklı ağaçların budama işlemine geçilmelidir.

- Kanserler yaz aylarında sağlam dokuya kadar temizlenmelidir.

- Diğer hastalık ve zararlılarla mücadele yapılmalıdır.

- Toprak işleme ve hasat sırasında ağaçlar yaralan ma malıdır.

- Bahçenin tesis edildiği alan iyi drenajlı olmalı, bahçeye gerektiği kadar azotlu gübre verilmemelidir.

- Sezon sonu sulamadan kaçınılmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELE YÖNTEMİ

Bu hastalığa karşı etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Bu hastalığa karşı etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

 


GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  
 nedir, sert çekirdekli meyvelerde sitospora kanseri hastalığı ile mücadelesert çekirdekli meyve hastalıkları,  sert çekirdekli meyvelerin bakımı,  sert çekirdekli meyve bakım gübresi, gübreleri,  sert çekirdekli meyvelerin hastalığı, hastalıkları,  sert çekirdeki meyveler için besleme gübreleri, gübre üretimi, sert çekirdekli meyve gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, sert çekirdekli meyve gübresi nasıl yapılır, sert çekirdekli meyveler için ilaç ile tedavi,  sert çekirdekli meyveler için mantar hastalığı mantar hastalıkları, sert çekirdekli meyve gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  sert çekirdekli meyvelerde ilaçlama,  sert çekirdekli meyvelerde ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, sert çekirdekli meyvelerde sitospora ile kültürel mücadele,  sert çekirdekli meyvelerde sitospora kanseri ile ilaç ile mücadele, turunçgillerde sert çekirdekli meyveler için gübre.



PROPER KİMYA