MAKALELER / SOĞANLARDA SÜRMELİ HASTALIĞI NEDİR | BELİRTİLERİ NELERDİR | MÜCADELE YÖNTEMLERİ


 ÖZELLİKLERİsoğanda sürme hastalığı ile ilgili görsel sonucu

Bu etmenin teliospor dışında spor formu yoktur. Bunlar koyu renkli çok bölmeli gibi görünürler. Aslında, asıl spor üzerinde düzensiz steril hücreler bu görünümü meydana getirirler. Fungusun bu sporları yıllarca canlılıklarını toprakta sürdürürler. En önemli bulaşma kaynağı etmeni taşıyan kıskalardır. Ayrıca toprak, sulama suyu, alet ve makineler da tarladan tarlaya yayılmasına neden olurlar.

 

 BELİRTİLERİ

Bu hastalık daha çok kıska soğan yetiştiriciliği yapılan yerlerde görülür. Hastalık yapraklarda derhal göze çarpan çizgiler halinde görülür. Bu çizgiler yaprak, kın ve yumrularda da olabilir. Çizgiler koyu-kahve sürme sporları ile doludur. Lekeler ilk önce bir yapraklı fidelerde görülür. Bunlar bitkinin bütün gelişme süresince gelişmesini sürdürürler. Bazen hastalığa erken yakalanan yapraklarda anormal bükülme, kıvrılma görülür. Bitkiler genellikle cüce kalırlar ve gelişmenin herhangi bir devresinde ölebilirler. Hastalığın yoğun bulaşık olduğu tarlalarda bitkiler tamamen kuruyabilir. Orta Anadolu'nun bazı yerlerinde sınırlı yayıldığı yerler vardır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Hastalığın yoğun zararı görülen tarlalarda 8-10 yıl ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bulaşık tarladaki hastalıklı bitki artıkları yakılmalıdır. Hastalıklı arpacık yumruları ayıklanmalı, temiz yumrular ekilmelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELE YÖNTEMİ

Dazomet ekimden önce, 4-5 misli kum veya elenmiş toprakla karıştırılır. 8-10 cm derinlikte açılan paralel çizgilere serpilir, kapatılır ve sulanır.

Formaldehit eriyiği ilaçlanacak yüzeye açılan çizgilere m2'ye, 2 litre ilaçlı su gelecek şekilde uygulanır. Çizgiler kapatıldıktan sonra hafifçe sulama yapılır.Tohum ilaçları tohumlar hafifçe nemlendirildikten sonra kapalı bir kapta iyice karıştırılır ve ekilir. Toprak ilaçlaması, ekimden 18-20 gün önce yapılmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

İlaçlama ekimden önce ve ekim sırasında yapılır.

ZİRAİ İLAÇLARI VE UYGULAMA REÇETELERİ



İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Dazomet % 85 TOZ 40 g/m2 ye
Formaldehyde 400 g/l EC 2 l/ m2 ye ilaçlı su
Thiram % 80 WP 5 kg/100 kg tohuma



 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ



ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER: Soğanda sürmeli hastalığı nedir,sürmeli hastalığı ile mücadele,bitkilerde mantar hastalığı, bitkilerde fungusit hastalıkları,bitkide fungusit,soğanda sürmeli hastalığı ile organik mücade,soğanlarda sürmeli hastalığı ile mücadele nasıl yapılır,sürmeli hastalığı ile kimyasal mücadele,soğanda sürmeli hastalığı ile kültürel mücadele,soğanda sürmeli hastalığı ile ilaçla mücadele,soğanda hastalıklar,soğanda fungusit hastalıkları,soğan hastalıkları,soğanda sürmeli hastalığı belirtisi,belirtileri.



PROPER KİMYA