MAKALELER / SÜT TOZU KULLANIMI VE ÖZELLİKLERİ..

Sütün ısıl işlemlerle kurutulması sonucu sadece içinde katı maddeler kalır ve buna süt tozu denir. 

Kurutma işlemi sayesinde, diğer süt ürünlerine göre daha uzun bir raf ömrü vardır ve saklama-depolama şekli diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır.




Gıda Sektöründeki Tarihi

Süt tozu, ilk olarak 1802’de Rus Doktor Osip Krichevsky tarafından yapılmıştır. 

Gelişen ülkelerde, ürünü taşıma ve saklama koşullarının pahalılığı nedeniyle çok çabuk benimsenmiştir. Çünkü ortalama % 87’si su olan sütü kurutarak asıl önemli olan katı içeriği hafiflemesinden ürün taşıma sayısı artıyor. 

Ayrıca susuz olduğundan, mikroorganizmalardan koruma gibi bir sorun kalmıyor ve soğutmalı kamyonla taşıma gereksinimi olmadığı için de taşıma ucuzluyor. 

Bu kurutma, raf ömrünü de 1 yıl kadar uzattığı için süt tozu normal süte tercih ediliyor.



Süt Tozunu Elde Etme Yöntemleri

Süt tozu üretime genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılıyor. 

Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılıyor. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getiriliyor.

Süt tercihen tamburlu (drum) kurutucularla da kurutulabilir. Isıtılmış tamburların üzerine süt dökülerek ve kuruyan sütteki katıları bıçakla kazıyarak süt tozu elde edilebilir. Ama bu işlem, süt tozunun tadına (yanık tadı) ve rengine (daha koyu bir renk) istenmeyen etkiler bırakır.

Süt tozu elde etmek için, dondurarak kurutma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez.


Gıda Sektöründe Kullanımı:

  • Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor. Süt tozuna 1’e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih ediliyor.

 

  • Süt tozu, sütle aynı aromayı verdiği, ama süt kullanmaktan daha ucuza geldiği için, süt kullanılan sektörlerde çoğu zaman süt tozu tercih ediliyor. Ayrıca saklanma koşullarının elverişliliği, ürünün bozulması durumunun olmamasından süt tozu tercih ediliyor.

 

  • Afrika gibi ülkelere gıda yardımlarında, sütün besin değerini o insanlara ulaştırmak için gıda güvenliği ve ekonomik sebepler nedeniyle süt tozu tercih ediliyor.

 

  • Pasta ve hamur işlemlerinde, ürün kalitesi için, sıvı sütün ürünü çok inceltmesini istenmediğinde süt tozu katılıyor.

 

  • Bebek mamalarının üretiminde süt tozu etkindir.

 

  • Hazır çorba gibi kurutulmuş hazır ürünlerin içeriğini hazırlamakta süt tozu kullanılmaktadır.

 

  • Hayvanlar için hazırlanan çoğu mamaların içine de süt tozu katılmaktadır.

 

  • Kahve kremalarının içeriği süt tozundan faydalanılarak yapılır.

 

  • Süt tozu yoğunluğunu arttırmak amacıyla %1-2 oranında pastörize olmuş süte katılıyor. Ayrıca dondurma, şekerleme, peynir, yoğurt gibi süt kullanılarak üretim yapan çoğu işletmede süt tozu kıvamlaştırıcı olarak rol almaktadır.


Dünyadaki “yağsız süt tozu” kullanımı

Yoğunlaştırılmış süt 
%30
UHT/Sıvı%26Dondurma %18Mayalı ürünler ve yoğurt%9Şekerlemeler%5Fırın/pastane ürünleri %5Peynir%4Diğer ürünler %3


 

Herhangi bir GIDA ÜRÜN ÜRETİMİ düşünüldüğünde ve bu konuda bir kaynak arandığında GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olabilir. 

GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce gıda ürünlerine ait, İMALAT FORMÜLLERİ ve ÜRETİM METOTLARI mevcuttur.

Bu ansiklopedi içerisindeki yüzlerce ürünü, bu ansiklopediler yardımı ile hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza üretebilirsiniz. 

 

GIDA ÜRÜNLER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

Bu ANSİKLOPEDİLER mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.

ETİKETLER: Süt tozu nedir,süt tozu nasıl yapılır,süt tozu nerede bulunur,nerede satılır,süt tozu analizi,analizleri,süt tozu güvenlik bilgi formu,süt tozu msds,süt tozu nerede kullanılır,nerelerde kullanılır,bebek maması nasıl üretilir,bebek maması içeriği,analizi,Süt tozu hangi alanlarda kullanılır, kullanım alanı, süt tozu eldesi, süt tozu imalatı, imalat, süt tozu içeriği, içerik, süt tozu bileşimi, süt tozunun faydaları, süt tozu neden kullanılır, yağsız süt tozu yapımı, yağlı süt tozu üretimi, krema üretimi, krema nasıl yapılır, toz krema eldesi

        
 

PROPER KİMYA