MAKALELER / TURUNÇGİL HARNUP GÜVESİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Tanımı ve Yaşayışı:
• Kelebeklerin kanat açıklığı 20-24 mm’ dir. Ön kanatlar çok dar, soluk gri bazen de sarımsı kırmızı, birkaç beyaz leke ile süslenmiş ve daha koyu renkli enine iki çizgi belirgindir. Arka kanatlar beyaz olup damarları belirlidir. Gelişmiş tırtılları 15-18 mm boyunda pembe renkli başı kırmızımsı esmer renktedir.
• Kışı ambar ve doğa koşullarında meyveler içinde larva olarak geçiren harnup güvesinin erginleri nisanın ilk yarısından itibaren çıkışa başlar, ergin çıkışı haziran yarısına kadar devam eder.
• Göbekli portakallarda kısmen de altıntoplarda zararlı olur. Larvalar portakalların göbek kısmından girerek beslenir. Ayrıca unlubitle bulaşık altıntoplarda da zararlıdır.
• Turunçgillerdeki zararı ağustostan itibaren başlar.
Zarar Şekli:
• Göbekli portakallarda beslenme sonucunda zamansız sararma ve meyve dökümüne sebep olur.
• Greyfurtlarda ise yumurtadan çıkan larva unlubitin tatlı maddesi ile beslenip kabuğu delerek yaralarsa da gelişmesini meyve içinde tamamlayamaz. Greyfurtlarda da zarar gören meyveler, erkenden sararıp dökülür.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
• Turunçgil içinde ve çevresinde diğer konukçu bitkiler özellikle de yenidünya yetiştirilmemeli, yenidünyanın yetiştirildiği yerlerde ise karalekeye karşı iyi bir mücadele yapılmalıdır. Ticari değeri olmayan hastalıklı meyveler ağaç üzerinden toplanarak yok edilmelidir. İlk vuruklu meyve dökümünden kasım ayı ortasına kadar 4 günde bir dökülen meyveler toplanarak gömülmelidir. Bu yolla döküm %80 oranında azaltılabilmektedir. Fakat bu kültürel önlemlerin başarılı olabilmesi için tüm turunçgil yetiştiricileri tarafından uygulanması gerekir.
Mekanik Mücadele:
•Ağustos ayından itibaren 4’ er gün ara ile kasım ayı ortasına kadar, yere düşen veya ağaçta sararmış meyveler toplanıp derince gömülerek imha edilmelidir.
Biyolojik Mücadele:
•Bu zararlı ile mücadelede Bacillus thuringiensis’li preparatlar kullanılmalıdır.
Kimyasal Mücadele:
• Temmuz-ağustos aylarında bahçeler kontrol edilerek meyveler yumurta bırakma olgunluğuna gelince 10-15 gün aralıklarla, 4-5 kez ilaçlama yapılmalıdır.
ETİKETLER : Turunçgil harnup güvesi nedir, turunçgil harnup güvesi zararları, turunçgil harnup güvesi neden olur, turunçgil harnup güvesi ile mücadele, turunçgil harnup güvesi ile kültürel mücadele yöntemi, turunçgil harnup güvesi ile kimyasal ilaçla mücadele, turunçgil harnup güvesi için zirai ilaçlar, turunçgil harnup güvesi nasıl yok olur, turunçgil harnup güvesi nasıl etki eder, turunçgil harnup güvesi belirtileri, turunçgil harnup güvesi ile biolojik mücadele, turunçgil harnup güvesi yaşayışı, turunçgil harnup güvesi etkileri, turunçgil harnup güvesi zararları.
PROPER KİMYA