MAKALELER / TURUNÇGİL PAS BÖCÜSÜ NEDİR VE BELİRTİLERİ
Tanımı ve Yaşayışı:
• Erginlerin rengi limon sarısı kahverengi arasında değişir. Çıplak gözle hatta büyüteçle dahi görülemeyecek kadar küçüktürler. Şekli havuca benzer, baş kısmı genişçedir ve vücut arkaya doğru daralır. Çok hareket eden bir akar olup iki çift bacağı vardır.
• Kışı turunçgil ağaçlarının dal ve gövdelerindeki çatlaklar içerisinde yada kabuk altında
geçirir. Nisan sonu-mayıs başından itibaren taze sürgün ve yapraklara geçerler. Dişiler yumurtalarını turunçgil meyve ve yapraklarına teker teker veya gruplar halinde bırakırlar. Ancak daha çok meyveyi tercih ederler.
Zarar Şekli:
• Zararlı taze yaprak, filiz ve meyveleri emer. Emgiye uğramış yapraklar normal rengini kaybederek sararır ve hafif solar. Ancak en önemli zararlarını meyvede yaparlar. Meyvelerin üzeri pas renkli lekelerle kaplanır. Limonlar ise gümüşi bir renk alır. Zarar görmüş meyvelerde büyüme durur, tadı bozulur, değerini kaybeder. Portakal meyvelerinde lekeler dağınıktır. Mandarinlerde ise meyvenin her tarafı esmer donuk ve açık gri bir renkle kaplanır. Meyve pazar değerini kaybeder
Zararlı Olduğu Bitkiler:
• Turunçgil, zeytin, bir çok sebze türleri.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel Önlemler:
• Bahçe temizliğine önem verilmeli, ara tarım yapılmamalıdır.
Kimyasal Mücadele:
• Mayıs ayı başından itibaren 7-8 günde bir bahçenin değişik yerlerinde 100 meyvede el lupu ile yapılan kontrollerde 1 cm2 ‘lik alanda 1-2 adet pas böcüsü görüldüğünde ilaçlı mücadeleye başlanır. Yine, bahçede bir sene önceki ağaçlarda en az % 51 oranında zarar görülmüş ise o bahçede ertesi sene kontrole gerek kalmadan ilaçlama yapılır.
• Bir önceki yıl pas böcüsü tüm ağaçlarda olmayıp, bazı ağaçlarda görülmüş ise yalnız o bulaşık ağaçlar ilaçlanmalıdır. Bahçe ağır bulaşık ise her tarafı ilaçlanmalıdır. Eğer bir bahçede kış ilaçlaması yapılıyorsa o bahçenin bir önceki yıl pas böcüsü ile bulaşık olduğu saptanmış ise, kış ilaçlamasında kullanılan yazlık yağların içine pas böcüsü ilaçlarından biri katılmalıdır. İlk ilaçlamadan sonraki kontrollerde zarar devam ettiği sürece ilaçlama tekrarlanmalıdır.
ETİKETLER : Turunçgil pas böcüsü nedir, turunçgil pasböcüsü zararları, turunçgil pas böcüsü neden olur, turunçgil pasböcüsü ile mücadele, turunçgil pasböcüsü ile kültürel mücadele yöntemi, turunçgil pasböcüsü ile kimyasal ilaçla mücadele, turunçgil pas böcüsü için zirai ilaçlar, turunçgil pas böcüsü nasıl yok olur, turunçgil pasböcüsü nasıl etki eder, turunçgil pasböcüsü belirtileri, turunçgil pas böcüsü popülasyonu, turunçgil pas böcüsü yaşayışı, turunçgil pas böcüsü etkileri, turunçgil pasböcüsü zararları.
PROPER KİMYA