MAKALELER / TURUNÇGİL TOMURCUK ATARI NEDİR | ÖZELLİKLERİ | ZARARLARI | MÜCADELE METODLARI


 

turunçgil ile ilgili görsel sonucu 

ÖZELLİKLERİ

Erginin vücudu silindir şeklinde ve uzundur. Rengi sarımsı veya hafif pembemsidir. 65-70 arasında halkası vardır. Erkeğin boyu 0.12-0.13 mm, dişinin boyu 0.17-0.18 mm kadardır.

Limon tomurcuğu kapsülleri arasında kışı geçiren zararlı, mart sonu nisan ayı başlarından itibaren yeni sürgünlerle oluşan taze gözlere geçmeye ve orada çoğalmaya başlarlar. Burada çoğalan yeni bireyler zarar verdikleri gözleri terk edip, yeni sürgün gözlerine geçerler tüm gelişme dönemi süresince geçişe devam ederler. Her dişi 5 kadar yumurta bırakır. Gelişmelerini yazın 10, sonbaharda 15, kışın da 20-30 günde tamamlar. Ön büyütmeli lup ile dahi görülemeyecek kadar küçüktür.

 

 DAVRANIŞLARI

Çiçek, yaprak ve filizlerin şeklini bozar, sokup emdiği yerler esmerleşir, yaprak rozetleşir, yani normalden küçük ve değişik yapıda olur. Filizler rozet şeklini alır. çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur. Böyle çiçeklerin çoğu meyve bağlamaz, bağlayanlarda da tipik şekil bozuklukları vardır. Zararlının yoğun olduğu ağaçların ertesi sene gözleri çok zarar göreceği için meyve veriminde bir azalma, yaprakların az ve deforme olması nedeni ile de ağaçlarda bir duraklama olur. Zararlı ile yoğun bulaşık bahçelerde verim 4-5 kat azalır, gelişme de iki kat durur.

Yurdumuzda özellikle limon yetiştirilen her yörede yaygındır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE

Mevsimsel bakım işleri aksatılmadan yapılmalı, fidanlıkların temiz olması, yani aşı gözleri, zararlının bulaşık olmadığı ağaçlardan alınmalıdır.

 

 TARIMSAL İLAÇLARLA MÜCADELE

Ağacın önce iç kısmı, sonra dış kısmı, kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Yılın ekolojik koşullarına göre başlayan vejetasyon dönemine bakarak ilkbahar sürgünlerinin 8-10 cm uzunluğu aldığı zaman, eski gözlerden yeni gözlere geçişin en fazla olduğu mart sonu nisan başları ilaçlama zamanıdır. Birinci ilaçlamadan 20-25 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.
 

ZİRAİ İLAÇLAR VE İLAÇLAMA REÇETELERİ
 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Bromopropylate 500 g/l EC 100 ml
Dicofol 195 g/l EC 100 ml
Kükürt %80 WP 600 g
Quinomethionate %25 WP 50 g


 

 

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA