MAKALELER / TURUNÇGİLLERDE YAPRAK BİTİ VE MÜCADELESİ


 

 

 ÖZELLİKLERİ

Turunçgillerin taze sürgün ve yapraklarında; siyah yeşil, gri renklerde 1,5 - 2,5 mm büyüklükte, vücutları tombul armut biçiminde ağız parçalan sokucu emici yapıda olan zararlılardır. Kanatlı, kanatsız formlarda ve vücudun arka sırt kısmında değişik boylarda tatlımsı sıvı çıkaran iki boru (cornicul), başta iki kıl tipi uzun anten bulunur.

Kışı, yumurta döneminde konukçu bitkilerin dal ve gövdelerinin üstünde geçirirler. İlkbahar başlarında açılan yumurtalardan döllenişiz çoğalarak çabucak koloniler oluştururlar. 25 °C' de haftada bir döl verebilirler. 40 °C' ye çıkan sıcaklıklarda ölümler çoğalır.

 

 DAVRANIŞLARI

Turunçgillerin bütün varyetelerinde her zaman bulunurlar, genellikle turunçgil fidanları ile mandarinlerin genç sürgün ve yapraklarını tercih ederler. Emgi yaparak beslenme sonucu yapraklar kıvrılır, küçülür ve dolayısıyla gelişmesi durur. Ayrıca çıkardıkları tatlı madde ile yaprak ve taze sürgünlerin üzeri kaplanır. Bu tatlı madde üzerinde gelişen is (fumajin) tabakası da solunumu engeller. Yaşlı ağaçlarda fazla yoğunluk oluşamayacağından zarar daha az veya önemsizdir.

Zararlı genellikle ilkbaharın yağışlı aylarında daha çok çoğaldığı için bu dönemde, ağaçlarda taze sürgün oluşumu da aynı zamana rastladığından, zarar büyümekte olan genç sürgünlerde daha çok olur. Turunçgil yetiştirilen her yerde vardır.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELESİ

Bakım normal yapılmalı, gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir.

 

 TARIMSAL İLAÇLAR İLE MÜCADELESİ

Özellikle taze sürgünlerin iyice ıslanması sağlanmalıdır.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Meyveli turunçgil ağaçlan genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında bazen de yaz aylarında olmak üzere yılda 3 dönemde taze sürgün verirler. Bu sürgünlere arız olan yaprakbitlerinin en önemli zararı ilkbaharda yaptığı zarardır. Bu nedenle yaprak bitlerine karşı ilaçlama mart ve nisan aylarında ağır ( bir ağaçta ortalama 15'den yukarı sürgün bulaşıksa) bulaşmanın görüldüğünde yapılmalıdır.


Fidanlarda ise devamlı sürgün bulunacağından zararlı görülünce ilaçlama yaşıl-malıdır. Ancak yaz aylarında faydalı parazit ve pradatörler zararlıyı kontrol edebilecek güce ulaşacakları için çoğunlukla yaz ilaçlamalarına gerek duyulmayabilir.
 

ZİRAİ İLAÇLARI VE İLAÇLAMA REÇETELERİ
 


İlaç Detayları :

Etken Madde Formülasyon Miktar
Pirimicarb %50 WP 30 g
Pymetrozine %25 WP 30 g


 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.Bu ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.

 

 

 

 

ANSİKLOPEDİLER...VİDEOLARI




 




 

PROPER KİMYA